| Leena+Michalka listopad 09 | 
 |
(20.12.2010 23:34:38) Kdo delate klasicky kapra a salat, mate nejaky typ? Chtela bych letos zkusit salat s ananasem a jablky (pry s temi jablky je to hodne dobre), ale zase se bojim ze to nebude ta klasika, manzel ma rad hodne kysely. Tak si rikam, abych misto toho, ze tam hodim sterilovanou zeleninu a majolku se s tim nedelala a jeste to nikomu nechutnalo . A kapra bych nejradeji upravila, tak at jde co nejmin citit rybina, kazdy rok ho davam jen do remosky okorenim a pak pokapu citronem, smazit se mi moc nechce, rada bych taky zkusila neco neveho. Poradite, inspirujete,.... Dekuji .
|
| Leňula, Andělka a Emilka | 
 |
(20.12.2010 23:39:27) Kapra já nedělám, děláme lososa ..
br salát miluju s čerstvou zeleninou, nesnáším tu Moravanku, nebo co se tam dává za blivajz .... kukuřici, mrkev, hrášek, vajo, okurek + lák, občas přistrouhnu i měkký salám .... a když je nálada, tak i olivy ..... ono umění je to dochutit, to jsem zdědila po tátovi, takže no problema vážení
|
|
| Maťa. | 
 |
(20.12.2010 23:39:42) Roky robím zásadne jablkový a ešte som nezažila, že by niekomu nechutil A to dávam polku brambor a polku jablk, vždy sa totiž "lovia" tie jabka ))
|
| Maťa. | 
 |
(20.12.2010 23:40:37) Lososa milujem a robila som ho na Vianoce s exom (tomu to bolo fuk). Ale čo som s partnerom, tak mávame kapra, mne chutí tiež a keď to potrebuje k tradici, nevadí mi to - babička nám ho totiž vykostí
|
|
| Maťa. | 
 |
(20.12.2010 23:41:48) samozrejme čerstvá zelenina, kukurica, hrášok, mrkev, sterilovaná len okurka. Jogurt ochutený horčicou, kečupom, solí, pepřem.
Tie jabka v tom milujem:_)
|
| Leena+Michalka listopad 09 | 
 |
(20.12.2010 23:47:48) Maťo diky, ja se tech jablek porad bojim, ale asi to bude dobre, tak to zkusim . A davas pak normalne mojolku nebo jogurt ci zakysanou? A kapra upravujes jak? Jo a hrasek (kukurici a celer muz neji :_() se vari zvlast?, delam totiz zaroven brambory s mrkvi v tlakaci, tak nevim jak "upravit" hrasek. asi blba otazka, ale jsem fakt mlada a nezkusena
|
| Maťa. | 
 |
(20.12.2010 23:55:22) Ja si miešam jogurt so zakysanou smetanou, ale normálne tam ide dať i majolku alebo tatarku, proste dle chuti Jo..pridávam tam i cibulu, zabudla som napísať, ale nemusí byť.
Tie jablká to krásne odlehčia a fakt robím 10 litrový hrniec každý rok a každý rok sa celý spotrebuje včas
|
|
| Maťa. | 
 |
(20.12.2010 23:57:00) Hrášek ja dávam najradšej mražený, len jemne podusený.
Rybu robím klasicky obalovanú (kvoli chlapa hlavne), ale ja milujem najviac kapra na másle, posoleného a obloženého množstvom cibule, upečeného (tá cibula tam pri pečení urobí fajn chuť). Citronujem až po úprave priamo na tanieri.
|
|
|
|
|
| vlad. | 
 |
(20.12.2010 23:49:52) Aby kapr nebyl cítit, nesmíš kupovat moc velkého. Po naporcování ho dej na 1 den do lednice do trošku osoleného mléka, vytáhne to pach rybiny. Našla jsem nějaký recept na salát jen brambory, červená cibule, majolka, hořčice a ocet, pepř, tak to chci vyzkoušet. To jablko by tam možná nebylo marné
|
|
| Teraza Horáková |
 |
(20.12.2010 23:50:25) když u nás je to spíš neklasické než klasické, nepoužíváme hrášek ani jablka ani kukuřici, takže ti to nebude asi nic platné.
Kdyby náhodou, napiš, ještě tu budu.
|
| Leena+Michalka listopad 09 | 
 |
(20.12.2010 23:52:22) Terez, rada vyzkousim i neklasicky , na Vanoce asi vyhraje ten s jablicky, ale nemusim ho delat jen na Vanoce .-). Budu rada za vsechny typy. Diky .
|
|
| Teraza Horáková |
 |
(21.12.2010 0:14:33) Uvařené brambory promačkám - my rádi najemno, takže opravdu na malé kousky, kyselé okurky, cibuli najemno - s tou to nepřehnat - 3 na lavor stačí.
mrkev, petržel uvařím s vajíčky - mrkev, petržel i vajíčka (vajíček na lavor salátu tak 10, mrkev 1 velká nebo 2 malé, petržel totéž, celer taky můžeme) strouhám, šunkový salám vcelku na malé kostičky tak 40 dkg pepř, sůl, majolku, trochu hořčice, citronovou šťávu, malou lžičku cukru
promíchat, netřepat ) a je to. Majolku dělám doma, ale i kupovaná je v pohodě. Takže je to spíš klasický než neklasický asi.
Co se kapra týče - nic zvláštního, nekupujeme tzv. bahňáky, ani moc velké kapry. Necháváme zabít a vykuchat, ale hlavu a mlíčí si beru na polévku. Necháme přes noc vymáchat ve vodě, druhý den porcujeme. Klasicky obalujeme, bez citronu, čehokoliv - vymáchání většinou stačí. Já kapra nejím, rodině chutná. Děláme ještě vinnou klobásu a řízky kuřecí i vepřové.
|
| Pole levandulové | 
 |
(21.12.2010 0:27:58) Jo a tu vinnou klobasu delame taky - je to zvyk z manzelovy rodiny. Ja jsem to do svych skoro triceti let vubec neznala, ale chutna mi moc.
Modrinko - ten salatek vypada zajimave, pro sebe bych si ho asi musela prejmenovat, protoze pod bramborovym mam zafixovany ten nas, ale recept se mi libi.
|
|
|
|
| Pole levandulové | 
 |
(21.12.2010 0:05:16) Tak nejlepsi kapr pro nas je zadny kapr, ale ten salat delame prave s jablkem a chutnal zatim kazdemu. Ovsem my nedavame sterilovanou zeleninu, jen kyselou okurku, jinak krom brambor varenou mrkev, celer, petrzel, sterilovany hrasek /ne kysely/, cibulku, jablko, vajicko natvrdo a pak napul majolku s jogurtem. Trosku cukru, dost pepre a soli a je to. Dietni to neni, ale jednou za rok se to da.
|
| Teraza Horáková |
 |
(21.12.2010 0:17:13) skramuško - podobně - u nás bez jablek, ale zkusím - až po vánocích, aby mne neuškrtili )
Jinak - znám variantu - místo majolky jogurt ale to mi zase moc nejelo, ta kombinace 1/2 na 1/2 vypadá dobře.
|
| Pole levandulové | 
 |
(21.12.2010 0:25:46) Terezko, urcite to zkus, tech jablek to nechce moc a jogurt pul na pul je k nerozeznani chutove, jen je to trosku lehci. Chce to pridat trosicku cukru.
|
| Teraza Horáková |
 |
(21.12.2010 0:31:02) no... my někdy jíme jak čuňátka, taky jsem dostala o víkendu od žlučníku preventivně přes ústa, abych asi o vánocích moc nevyskakovala... rodině to zatím neprovedu, ale vyzkouším po svátcích, a když se to ujme, moc ráda.
Ne, že bych měla takové obavy, ale asi to znáš, záleží nám, aby hostům chutnalo, inovace zavádíme postupně ) sama si dám s klukama brambory nebo kaši.
Děkuju.
|
| Teraza Horáková |
 |
(21.12.2010 0:31:31) smajlík je samozřejmě úklep, já klikala na přidat !!! hajzlík jeden.
|
|
|
|
|
|
| Modřinka | 
 |
(21.12.2010 0:21:38) Od svatby dělám ten co dělávala manželova babička. Je extrémně jednoduchý a nám moc chutná právě v té záplavě jídla. Uvařím brambory, uvařím vajíčka,promačkám, přidám nakrájenou cibulku, osolím a na talíři polévám vlahým máslem. Je dobrý čerstvý, druhý den už to není ono. Kapr klasika trojobal.
|
| Teraza Horáková |
 |
(21.12.2010 0:25:34) Modřinko, tomuhle salátu .... trochu obdobě tedy - tj. brambory, s vajíčkem a cibulí a omastíme anglickou - orestovanou - kluci říkají "mámin bramborový mls". Díky, už jsme dlouho neměli a přitom tak oblíbené jídlo. 
|
|
|
| susu | •
 |
(21.12.2010 8:05:34) brambory (uvařit ve šlupce, prohnat pak kolečkem) vajíčka (natvrdo, prohnat pak kolečkem) mrkev, krášek, celer(nakrájet )(používám sterilované, mamka ovšem všechno vařila ze syrových surovin) paprika, kyselé okurky( nakrájet) cibule(mamka ještě půl nakrájené cibule osmažila, půl dala syrovou), za mě i česnek, hořcice, pepř, sůl, citronová šťáva majonéza
No a já mám ráda, když je ten salát ve výsledku žlutočervený(brambory, mrkev, paprika), ten obvyklý šedozelený kydanec mě nebere. Jo vím, že je to blbost, ale mám to tak.
|
|
| fisperanda | 
 |
(21.12.2010 9:22:14) Salát dělám z brambor a ředkviček. Ještě přidám hrášek, dám majonézu a hořtici. Boží :)
|
|
| Kopřiva Dvoudomá | 
 |
(21.12.2010 9:55:19) Ke kaprovi nikdy salát, výhradně jen jemnou bramborovou kaši.
Kupodivu v partnerově rodině se jedl přesně taky tak, s kaší, takže jsme nemuseli kvůli tomu válčit
|
| Xantipa. | 
 |
(21.12.2010 10:19:33) Kopřivo - to u nás taky, ale na Štědrý den jedině a pouze salát. Naštěstí taky byly zvyky z původních rodin totožné, takže žádný problém.
|
|
|
| TiNiWiNi | 
 |
(21.12.2010 10:14:08) Minulý rok jsem vyzkoušela tento recept na kapra a byl vynikající/kopíruji/:
1 velký hustý bílý jogurt 2 celá vejce 4 sroužky česneku sůl, pepř a další kořební dle chuti
Kapra namočíme do jogurtové marinády. Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a já přidala pálivé grilovací koření. Pak přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici. Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně/opravdu opatrně obracet - podebrat/ smažíme.
Maso je hodně křehké, chuť úžasná, kdo zažil, nechce jinak.
|
| TiNiWiNi | 
 |
(21.12.2010 10:15:03) To grilovací jsem na kapra nedávala. To je spíš na vepřový řízek.
|
|
|
| zerat | 
 |
(21.12.2010 12:38:35) Na Vánoce bych se salátem a řízkem já žádné experimenty nedělala! Zkusila bych si novinky během roku, zjistila reakce rodiny na to či ono a až pak bych příp. navrhla změnu. Neumím si představit, že bych mé rodině opěvující můj bramborový salát předložila jablečný či ananasový a k tomu místo rybího... řízku něco jiného
|
|
|