| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak být správnou hospodyňkou

 Celkem 202 názorů.
 fillantropus 


Téma: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:09:59)
Protože jsem konečně doma a zabývám se hospodyňkováním, napadají mě takové myšlenky jako jak by bylo báječný vychodit nějaký kurzy pro hospodyně. Ale pořádný kurzy, kde by se toho člověk naučil plno jako třeba jaký druh mouky se hodí pro co, jak zavařovat aby se člověk neotrávil atd. atd. Jak vést domácnost při náročném zaměstnání a dvou dětech, jak plánovat vaření a do toho se učit na atestaci atd. atd.

Není to žádná sranda. Když jsem já byla ve věku, kdy bych mohla okoukávat a učit se, tak jsem jednak byla intelektuálka tvářící se jako že jídlo a domácnost jsou podružnosti a taky moje maminka zrovna studovala vysokou školu, takže jsme tomu doma moc nedaly. Babičky jsem nikdy neměla, abych se to od nich naučila, takže když jsem poprvé udělala vývar- koupila jsem co nejlibovější kuřecí prso- aby to bylo zdravý a vrazila jsem ho do horký vody. Vařit jsem se naučila kvůli dětem, ale všechno se učím bolestně a přes katastrofy. A mrzí mě, když kvůli náročnýmu zaměstnání třeba něco prošlýho vyhodím. Chtěla bych mít v hlavě další záložní program, kterej vyhodnotí obsah lednice a podle toho levně, chutně a hospodárně uvaří.

Jak jste se vlastně naučily hospodařit vy ? A uvítaly byste nějakou školu pro hospodyňky ? Nebylo to od věci, když se dřív ženský učily hospodařit- a zabralo jim to celý mládí.
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:13:06)
Kdyby si Angrešt založila školu pro hospodyňky, rozhodně bych byla první účastník- v nějakém takovém duchu si to představuju. Recepty si člověk najde sám, ale takový vychytávky, jako že máte sbírat bílkovinu ve vývaru už se málokde dočtete, nebo že se bílkovina dá srazit bílkem........ a kolik vývaru a jakých druhů má mít člověk doma v mrazáku. Co se dá mrazit a co nedá.

Jestli někdo tomuhle rozumíte a představujete si rozjet v tomto oboru podnikání, možná že by to někoho i zajímalo.
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:23:34)
fillantropus, zkus najít někde u maminky nebo po babičce zapomenutou kuchařku" kuchařka naší vesnice" je tam spousta věcí. A chce to takovou starou s barevně proužkatým hřbetem.

Oni většinou žádnou jinou doma neměli.
 Len 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:27:05)
Ja bych doporucila jit jeste dal a poohlednout se po nejake prvorepublikove nebo rakousko-uherske kucharce, mam je a jsou o dost lepsi nez nase vesnice (tu mam taky). Zadne nahrazky, vse uplne od piky.
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:30:27)
Len+2, jednu tu mám taky,ale tam mi vadilo to množství......že to je jak pro 20lidí~t~ i když jsme ve fázi vaení pro puboše, takže jsem se k ní vrátila.....

mám ji po manželově babičce.:-) Jsou tam i její poznámky.
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:28:29)
Hele moje máma intelektuálka, takový věci jako kuchařky doma neměla. Zdědila jsem skvělou kuchařku Vaříme zdravě chutně a hospodárně a víc nic. Ta kuchařka je príma, ale předpokládá již jistou znalost. Vařím v podstatě jen podle ní. Kuchařku naší vesnice mám doma v moderním vydání- koupila mi jí máma a tedy musím říct, že podle ní nevařím, je nějaká divná.

Není fakt po kom podědit. Moje tchýně ~s~ vařit vůbec neumí. Ale vůbec.
 Inka 
  • 

Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:31:09)
Kup si Kuchařku pro dceru, tam je to všechno po lopatě vysvětlený.
 Inka 
  • 

Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:32:40)
www.kucharkaprodceru.cz
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:33:06)
fillantropus, tak pokud máš něco jinýho než na fotce, se nedivím.....taky jsem nějakou měla v ruce u kámošky a doporučila jsem ji nepoužívat.
 Hr.ouda 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:06:12)
Jak vůbec?

ještě mín než já? ~t~~t~~t~
 Lefff 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:24:32)
Mluvíš mi z duše. Přesně o takové škole pro hospodyňky sním - škola, kde bych se naučila všemožné vychytávky teplé i studené kuchyně, sestavování jídelníčku dle zásad zdravé výživy, ale taky třeba hospodaření s penězi a časem. Neškodily by i hodiny ručních prací a základy šití na šicím stroji. Závidím každému, kdo má vše výše uvedené v malíčku. ~x~
 erika,2 děti 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:55:43)
ha, mám za sebou rodinnou školu, měli jsme šití i vaření~t~šití nesnáším, vaření mi dalo hodně.
 radka 
  • 

Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(27.8.2013 7:28:17)
skoro všechno z toho jsme se učili ve škole - v 6., 7. a 8. třídě
nemůžu říct, že bych si z toho něco pamatovala, vyjma šití, to mě bavilo
vařit jsem se naučila za pochodu a až po svatbě
 Dáňula 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:19:02)
Takže vlastně na to, abys doma poklidila, navařila ... zkrátka to nějak "pofackovala" čas jakoby nemáš, ale na to, abys chodila na kurzy o tom, jak to udělat by se čas našel. ~t~
Jinak u nás se podobné základy učí na základní škole v rámci pracovní výchovy. Ne tedy jak zvládnout uvařit a naklidit do toho pohrát si s dětma, k tomu zajít do práce a ještě se učit na státnice, to ne, jen ty základy(k čemu jakou mouku, jaké maso na co atp.).
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:20:35)
To čteš mezi řádky to co tam opravdu není~:-D
 Ursus+3 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:42:35)
třeba škola masa by se hodila... já nepoznám málem vepřové od hovězího, natož které kousky na co se hodí...
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:45:52)
Flo vydala knížku Hovory s řezníkem, ještě jsem ji neměla v ruce, ale myslím, že by to mohlo být užitečné.
Ve starších kuchařkách taky bývá kapitola o mase, ale jen o českém bourání, což není vhodné třeba na steaky, slibuju si od té Florentýniny, že by tam mohla být rzná bourání - české, frayncouzské, britské, americké... řeba i jiná, která neznám.
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:21:45)
No tobě chybí ta fáze první třída, prázdniny a babička a prababička v kuchyni, co tě pustí ke všemu, vše vysvětlí.

Jinak to co píšeš, se moje babička učila v rodinné škole~;)
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:26:24)
přesně to mi chybí kdokoliv v kuchyni, kdo by mě k tomu pustil.

Dám příklad- možná se budete smát. Ale nikdy jsem nedělala buchty. Klasický buchty. Našla jsem tisíc receptů, jak by měly vypadat, když se vyndají z trouby. Ale nepochopila jsem jestli mám jako uválet každou buchtu zvlášť..... nebo jako jak to dostanu na ten pekáč, v jaký konzistenci. TAkový kraviny- konzistence těsta, jak vypadá jako řidší těsto....těsto na kterým se tvořej bublinky. Když jsem to předtím nikdy neviděla. To člověk musí prostě upéct x nepovedenejch, nebo vidět u babičky nebo mámy, jak má to těsto vypadat. I když si najdu video, konzistenci je jaksi občas potřeba tak nějak hmatem procítit.
Jak má vypadat vyběhnutej kvásek, musela mi to ukázat kámoška. Učím se to sama, ale nemám čas na ty pokažený za stáléhomíchánívylejemedozáchodaadělámejakobytenčmoudnicnezmaenal.
Tak o to mi jde.

 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:28:05)
fillantropus, opravdu by jsi potřebovala chvíli s někým vařit....to jsou opravdu základy...těsto na buchty jsem měla v ruce a pomáhala dělat bochánky snad ještě školkou povinná
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:33:24)
moje máma totiž byla těžce sedřená samoživitelka. Tehdy bylo v módě pro tyhle ženy vařit z polotovarů, z této doby taky zřejmě pochází slabost národa pro Maggi, bujóny v kostce a vegetky. Máma když se chudák dostala polomrtvá z práce domů, tak fakt měla čas maximálně na holandský plátek s bramborem, či chleba s máslem.
 Ropucha + 2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:37:37)
fillantropus, to je asi spíš založením té které matky - moje maminka se vracela polomrtvá kolem 19.hod. a šla dělat teplou poctivou večeři a následně prát a žehlit a uklízet, neošidila by to, ani kdyby měla skutečně padnout, to byla prostě otázka její hospodyňské cti. Polotovaru by se nedotkla, takovou potupu a selhání by nedopustila.
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:40:07)
naše máma ne. Nepamatuju si, co dělala, ale nepochybně to bylo velmi intelektuálské. Jakmile začal brácha chodit do školy, tak se s ním x let učila jako zvíře. O víkendech jezdila makat k osamělému dědovi na barák, aby nebyl sám.......kromě dalších věcí se nám taky ale nadstandardně věnovala v době, kdy bylo v módě opravdu hlavně piglovat barák, jsme zkoumali vlasti české atd. atd.
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:44:33)
fillantropus, já byla takto u kamarádky a učila jsem ji palačinky.....vyrobili jsme jich hodně....4děti se měli skvěle....a ona nadšená, že je může konečně vařit......

buchty jsem kolegyni vysěvtlovala si 3x, nakonec se zadařilo a jinak už tak měla přijít a že je uděláme spolu....

Já myslím, že Tě nikdo neodmítne.
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:45:01)
tím chci říct, že si myslím, že máma dělala to co uměla a mohla a že mi dala fakt do vínku neuvěřitelný věci a ničeho nelituju. (pozorování a radování se z přírody, z maličkostí, vystačit si s málem, vydržet celej den pozorovat dubový listí atd).

Já jen, že mi kurňa zase nevyběhnul chleba a zase se nevypraly ty fleky z dovolený, na tričku mám půl kila mouky, v lednici dva prošlý sýry, na lince toužebně hledím na dýni a zase to nikdo nebude v mém podání jíst. Je potřeba vyžehlit, udělat pořádek po dvouměsíční nepřítomnosti. Doma je brajgl a já si dávám povinnou hodinovou pauzu, aby mě nebolely nohy. (večer trénuju na maraton).

Vlastně se nic neděje, jenom mě to napadlo. ~:-D
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:48:46)
fillantropus, no vidíš....mojí babičce přišlo jako mrhání časem se jet v 30C koupat, když se má obracet seno....

takže něco za něco....~d~

jinak moji domácnosti vládnou už druhý týden děti no spíš puboši, vyměnili jsme si role, takže co dělám já- vyndávám jen nádobí z myčky~f~ a včera mě prosili, že potřebují upéci buchtu.
 Beruška+J02A07T10 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:51:12)
fil - já něco umím z domu, ale myslím a tím se nechci chlubit, že mám prostě k vaření takový nějaký vztah a cit - podle receptu moc nevařím.. aktuálně je u nás nejoblíbenější domácí houstičky a kváskový chleba.

naši nás naučili základy.. ale třeba kytnuté buchty mamča moc nedělala, perníčky, mazanec vlastně nikdy.. a vlastně do dnes vaří dost rozdílně.. takovou tu klasickou česou - ale třeba svíčkovou neumí.. a já vařím o hodně zdravěji a prostě jinak..
ale řízky umí moje mamča bezkonkurenční.. výrobně umí i můjmanžel a řekla bych, že ty umí lépe než já..

jinak mě to baví a o tom to celé asi je.. a i tak nějak přirozeně cítím, jak má těsto vypadat.. a už po x pokusech se nebojím dosypat trochu mouky nebo dolét vody.. buchtu, či muffiny či vafle kolikrát vysmrknu jen tak.. z receptu co si vymyslím.... A KONZISTENci prostě doředím..

ale jinak běžně chodím ke kamarádkám ukazovat, jak něco udělat.. zrovna teď si mě kamarádka objednala na to abych jí ukázala ty houstičky.. její manžel se do nich totiž zamiloval |:D

myslím, že by ti některá kamarádka zdatnější určitě ráda pomohla..a třeba ukázala.. já takhle už ukazovala x kamarádkám a příbuzným pizzu, perníčky, mazanec, vánočku, houstičky, chleba, jak třeba potáhnout dort marcipánem, jak vyrobit potahovací hmotu.. a vůbec mě to neotravovalo, dycky jsme si to moc užily

já zas neumím uklízet.. děsně se nadřu a za chvíli je tady sajgon, furt se práší.. a tak.. mám pocit, že dělám něco blbě.. podle lady fly mi to vůbec nešlo.. když vysávám, nedokážu vysát jen cestičky, musím prostě vysát pořádně celý byt.. a tak to mám se vším..
 Hr.ouda 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:13:36)
jsi na sebe moc přísná

ažý ti bude o 10 let víc, tak tohle nevydržíš, veř mi .

Bud na sebe méně náročná.
 Ropucha + 2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:45:01)
fillantropus, právě: my jsme zase nezkoumali vlasti české ani jiné, protože na to by mamince hypoteticky zbýval čas jedině mezi půlnocí a šestou ranní, a to se nejevilo jako praktické. A nebylo to ani podstatné, narozdíl od té teplé poctivé večeře.
Nějaký kompromis by byl ideální, o to se snažím já. Jak úspěšně, to tu dcera třeba za dvacet let napíše :-)
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:48:05)
Anett taky se snažím o kompromis. Ze mě dokonalá hospodyně nikdy nebude- už jen pro to slovo dokonalá. Já jsem od přírody tíhnoucí spíše k nedokonalostem, jsem tak trošku poděs, co mu všechno padá z rukou, takž ejsem si musela na to vytvořit svojí teorii a směju se tomu. Ale jsou chvíle, kdy mě to chytne- jako třeba dneska a dělám si vývary do zásoby a přemýšlím co všechno udělám a upeču a tak.
 Ropucha + 2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:52:35)
fillantropus, jojo, občasný záchvat mívám také, a říkám si, že třeba budou s přibývajícím věkem přibývat i tyto hospodyňské sklony a babička už budu skoro dokonalá :-)
I to tak vysvětluji dětem, proč babička tak hodně a dobře vaří narozdíl ode mne - že na to měla víc času a že já to také ještě doženu (babičku nedoženu nikdy, to bohužel vím už teď, ale pokrok ještě jistě udělám :-) ).
 Hr.ouda 


Hele, 

(26.8.2013 18:19:02)
neska jsem ke konci knížky F. Zimbarda The Time Paradox četla pěknou část, kde mj,. citují Keyeseovu práci Timelock. Dost mne to oslovuje, protože jsem v jádru taky dost výkonově orientrovaná a na budoucnost orientovaná jako ty, a furt si musím jako mantru opakovat že víc je často míň.
 23.9Vokálová LIbuše16 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:38:16)
A co dělal táta, pokud s Vámi bydlel ?? Nebo co jste dělali vy jako děti ????
 Hr.ouda 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:10:53)
je otázka, co z toho života pak měla .

Pokud teda vaření, žehlení, zašívání apod. není její hobby. Takové ženy jsou, co si u toho odpočinou, a kloubou dolů přd nimi. Já dám přednost svižné procházce, knížce nebo joze, a jsem přesvedčena, že na chlaba s máslem , nejhakou zeleninou, vajíčkem, sýrem apod. k večeři nikdo neumře. ~t~

~t~

jo, vlastně žehlení miluju, učím se při něm jazyky na cizojazyčných dokumentech, ale výsledek žehlení je pak sporný ~t~
 erika,2 děti 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:16:14)
jsi dobrá, já tu koukám na učebnici angliny a tu hromadu úkolů co jsem měla přes prázdniny udělat a jímá mě hrůza, ani jsem na to nesáhla~8~nevím jak to budu dohánět.
 radka 
  • 

Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(27.8.2013 7:31:12)
moje maminka byla doma v poledne, ale nikdy nevařila, vyjma některých víkendů. Proč taky, když jsme se stravovali ve školní jídelně. a o víkendech jsme jezdili na výlety, takže chlebník se svačinou a jídlo ve výletní restauraci:-)
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:38:25)
fillantropus, to mi povídej.....manžel je taky dítkem někoho takového....polívku jsem ho musela naučit jíst....jen jsem to projistotu přehnala...odmítá zase jíst polívky od někoho jinýho než odemně~8~

maso, bylo údajně hnusný....sekanou znal jen hotovou odkud si....já dítě vesnice ani netuším že se něco takového dalo koupit.

Manžel vždycky říká, že po zahradě běhali husy, kachny, prasata v chlívku, králíci v králíkárně....druhý děd řezník...., že to vůbec nechápu., že asi nic nebylo, když z toho jeho maminka nevařila.

perník znal jen upéci z krabičky.....takže mám představu.

Jinak začal vařit a vaří moc dobře.
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:48:45)
Jo, to asi souvisí, taky si pamatuju krásnou prodejnu Polotovary, kdam jsme s mámou občas směli jít :-) Ale teda máti vařila poctivě každodenní teplé večeře (popř. předvařené k ohřátí, když měla službu), ač též pracovně plně vytížená. A intelektuálsky zaměřená, takže rady babiček ji vůbec nezajímaly a postupovala dle příruček Vaříme dětem apod :-) Muchomůrky z vajíčka jsou mou krásnou vzpomínkou.
A každý víkend výlet a rodičovské vzdělávání potomků po všech stranách (kdysi jsem tu popisovala, jak mě táta učil různé druhy přemýšlení..

Ale přesto Masox je máminou pravou rukou a těžko se od něho odnaučuje, jelikož tehdy byl právě doporučován v těch příručkách dokonalé hospodyně.
 Bagr77 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:31:56)
Angrešte tu knížku mám doma,mámami ji věnovala když jsem čekala nejstaršího~:-D
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:36:30)
Takže znáš muchomůrky! ~:-D
 Bagr77 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:42:04)
angrešt yes:-D
 Senedra 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:44:27)
Angrešte, SOS, promiň za OT - mám na záhonku ( opět) dva patizony a chci dneska zavařovat základ na lečo. Můžu zkusit mezi papriky a rajčaty nakrájet/nastrouhat i ten patizon?
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:45:23)
Určitě, ale asi bude chtít oloupat.
 Senedra 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:47:15)
oloupat určitě, ale nevím, jestli by bylo lepší nakrájet na kostky nebo nastrouhat na nudličky
 Lída+4 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:29:04)
No nevím, pokud je dostatečně mladej, ani bych ho neloupala.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:21:48)
Naše mamka tomu vaření a hospodyňkování taky moc nedala, ani nechtěla, většinu věcí jsem se metodou pokus-omyl naučila, ale chybí ten základ a soustavnost. Nejsem zvyklá, u nás doma se dával důraz jen na vzdělání a emancipaci ženy~;)
 Inka 
  • 

Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:29:24)
Tak buchty jsem dělala poprvé ve 40-ti.
 Ropucha + 2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:32:17)
fillantropus, jojo, tohle jsou přesně věci, které znám automaticky od dětství, kynuté těsto umím asi od svých 12 let, co já se jako holka nadělala doma knedlíků i těch buchet ... To je opravdu velký vklad, spoustu věcí dělám dneska od oka (pokud tedy něco dělám :-) ), bez receptu, protože vím, jak má výsledek vypadat.
 rascal-ka 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 15:30:05)
fillantropus, jsme na tom stejně, my v podstatě ani pořádnou kuchyň neměli. Vařeku jsem poprvé držela, až když jsem porodila. Buchty jsem v životě nepekla. Nicméně, stát se hospodyňkou vůbec netoužím.
 Maugha 


Re: Pečené buchty 

(26.8.2013 16:44:25)
http://youtu.be/L1CiQQJAb40

Tady máš pro představu, je tam toho mraky. Zkus se mrknout na minutu 4:00 a dál.
 Maugha 


Re: Koláčky 

(26.8.2013 16:55:25)
http://youtu.be/x7_apJr_eys

Tohle se mi taky zdá dobře udělané.

Držím ti palce. Já jsem se taky učila všechno za pochodu, stylem pokus-omyl, naštěstí jsem žádné vážné škody nenadělala a ztráty na životech taky nebyly.
 Pruhovaná 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:54:17)
Já to sice viděla u maminky, ale například ovocnejma kynutejma knedlíkama jsem se opravdu musela provařit. Ale teď už to mám v ruce a dělám exkluzivní :-).
 X_X 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:31:09)
no jo, ale to byla jiná doba ~t~ jedna moje bývalá kolegyně taky chodila na střední školu na "rodinku" a prý se tam učily (byly tam samé holky, proto y) úplně jiné věci - jako základy účetnictví (aby mohly být pravou rukou svého manžela - úspěšného podnikatele), zdravovědu a masáže (aby mohly poskytnout relaxační masáže svému manželovi - úspěšnému podnikateli), jazyky (jistě, kdo neumí anglicky jako by nebyl), kosmetiku, manikůru atd. (musí být přece reprezantitvní manželky úspěšného podnikatele), jak být správnou menežerkou domácnosti (tedy jak správně zorganizovat fungování domu úspěšného podnikatele pomocí placených sil)... jako fajn, jenom škola ty manžele - úspěšné podnikatele spolu s maturitním vysvědčením nerozdávala ~t~
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:40:00)
Profimanželka :-)
Až na to, že Tebou zmiňovaná škola zjevně připravovala jen "do cukrové vaty". Zatímco ta prvorepubliková počítala jak s eventualitami bohatých paniček, tak i nuzných časů a nutnosti udržet domácnost ve velmi komplikovaných podmínkách.

Pojízdné kurzy dělávala J.A.Fialová, tuším.
 erika,2 děti 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:19:39)
tak hele, mně je 34 let, maturovala jsem v 19 na rodinné škole, kde jsme měli šití i vaření, zdravotní a rodinnou výchovu, účetnictví, ekonomiku, němčinu (mám z ní maturu), dějiny umění, techniku administrativy (mám státnice ze psaní na stroji), atd, atd, všestranná škola......dohromady neumím nic, jen utírat zadky~t~
 Len 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:29:34)
Zacatkem devadesatych let byl boom rodinek, taky jsem na jednu malem sla, nastesti jsem si to vcas rozmyslela~t~ Kazdopadne jsem delala ekonomicky obor na skole, kde byla i ta rodinka a vim, ze krome kuchteni a siti mely holky i nejake z nasich odbornych predmetu a vetsina maturovala mj. z ucetnictvi, z vareni a siti fakt nikdo, z tech si mohly udelat jakesi odborne zkousky. No a ja cerpam z tech ekonomickych predmetu i dnes na VS, mam dost dobre znalosti (kupodivu). I kdyz to ty holky na rodince nemely tak do hloubky jako my, tak myslim, ze to byla i docela pouzitelna skola, nebyt toho odpuzujiciho nazvu. Ostatne, chodily tam holky s dvojkama na vysvedceni ze zakladky, byl to normalne maturitni obor, s trojkama se slo leda tak na prodavacku, tehdy.

Vareni, co jsme meli na zakladce, mi nedalo vubec nic (tady strcte ilsu a tamhle bujon, mrkev varte do rozpadnuti a pizzu si udelame z listoveho testa:-© ), nebyt toho, ze moje mamka i babicka jsou zdatne kucharky, byvala by ta rodinka docela potrebna skola~:-D
 Mr. Miçkey 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:34:23)
No a ti, co sli na osmiletej gympl, jsou rodinou vychovou (ci jak se ten predmet na zakladce jmenuje) nedotceni~:-D
 Len 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:36:18)
O nic neprisli~t~ Muj rocnik byl prvni, u ktereho ten osmilety otvirali a sli tam jen dva lidi z rocniku, protoze se tomu neverilo~t~
 Mr. Miçkey 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:38:02)
Nas slo 5~:-D
 Len 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:42:46)
5 ze tridy nebo z rocniku? U nas to byli dva z devadesati deti. Jinak prvni u nas otevrel cirkevni gympl a tam bych nesla, ani kdyby me tam nasi hnali~t~ Slibovali jim, ze nabozenstvi povinne nebude a ejhle, po dvou letech bylo a tenkrat docela agresivni, takze se jeden vratil na zakladku a druhy dochodil do doby, nez mohl jit na stredni. Pak ty dalsi gymply uz byly OK, ale tenhle teda ne~a~
 Mr. Miçkey 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:48:17)
Oboji, 5 slo z nasi tridy, z vedlejsi nikdo (ale oni byli ta horsi trida)- byli jsme 2 paty tridy po cca 25 detech.
 Len 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:50:07)
Vida, ja myslela, ze pak se zacalo odchazet z normalnich zakladek masivne a ono asi ne. Ja kdybych vedela, co me pak ceka na zakladce, tak jsem snad sla i na to cirkevni...
 Mr. Miçkey 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:52:04)
To byl rok 1995:-) jednak, a jednak u nas byl ten gympl spojenej se skoro hodinovym dojizdenim, coz taky leckoho odradilo.
 Len 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:54:51)
Smarja, ty jsi mlade, to uz jsem byla na stredni~k~
 Mr. Miçkey 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:56:37)
~t~
Ted znova pocitam, 6 nas odeslo- nas 5 na jeden gympl a ten sestej na jinej, jeste o neco vzdalenejsi (kam ho ovsem vozil otec, ktery v tom meste pracoval).
 Lída+4 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:40:56)
Všichni jste mláďata, 1995 se mi narodilo třetí dítě. ~2~ Tou dobou jsem měla víc než 7 let po promoci.
 Mr. Miçkey 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:55:01)
Kazdopadne prej tenkrat byl odchod nas peti pomerne citelnej ~d~ dle slov ucitelky druheho stupne, ktera se pratelila s moji matkou, sla kvalita vyuky dost do haje.
 Len 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:00:57)
Nase zakladka byla brana jako prestizni, neco extra, ale dle PPP uplne blba skola kvuli rozhadanemu ucitelskemu sboru, coz teda muzu potvrdit, byl to slepicinec s par kohoutama. A prisne znamkovani polozilo spoustu spoluzaku, malokdo se dostal na stredni a to fakt nebyli blbi.
 Mr. Miçkey 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:19:08)
Nase zakladka byla normalni spadova zakladka na malym mestecku, nic spesl:-)
 Baobab 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:51:29)
Nechapu proc ma porad nekdo potrebu cpat nabozenstvi do skolstvi.
Pripominam tydenni stavku na Rodine - zacina 4.zari.
 Ropucha + 2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:23:33)
Moje maminka je prototyp vzorné prvorepublikové hospodyně, i babičky takové jsem měla, takže jsem toho spoustu nasála přirozeně v dětství. Ale já to tedy až tolik neprožívám, asi proto, že jsem viděla, že maminka si pro samé vzorné hospodaření nestíhala moc užít nic jiného, ani vlastní děti. Já jsem asi víc "intelektuálský" typ, druhy vývarů mě nechávají dost chladnou, kuchyni jsem ochotná věnovat jen omezené množství času a energie. Umím uvařit dobré věci, mám ráda zdravé a kvalitní jídlo, žádné náhražky a polotovary, ale držím se maximální jednoduchosti. Kdybych neměla děti, přežiji klidně celý život na čerstvých salátech, těstovinách a kuskusu :-) Kvůli dětem holt občas něco z maminčiny školy použiji, ale bez valného zápalu pro věc :-)
 Hr.ouda 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:35:58)
takhle nějak to mám nastavené já

časově náročná jídla či jídla, u nichž si nejsem jistá výsledkem, dělám výjimečně,alev polévkách z pytlíku teda nejedu - snažím se o zdravá jídla, ale časově méně náročná, víkedndy třeba, jsou tak krátké, chcemě stihnoit výlet, procházku ,nějaký sport apod., když celé dvě dopoledne provařím , tak co z toho výkendu zbyde?
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:39:07)
JJ já taky, třeba koblihy vědí děti, že udělám jen jednou za rok....., protože prostě to potřebuje kynout, a je potřeba dost času to udělat....takže u nás listopad- únor, jinak mají smůlu miláčci.
 Inka 
  • 

Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:26:47)
Já jsem se všechno naučila od babičky. Od dětství mě ke všemu pouštěla, ještě když jsem už byla vdaná mi kolikrát radila po telefonu. Jinak na základce jsem chodila na vaření, tam jsem se taky ledacos zajímavýho dozvěděla. Teď chodím občas na kurzy od Chefparade, ale to spíš na nějaký libůstky, ale myslím, že i nějaký základní tam jsou.
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:26:50)
Toto si u maminky půjč:


pro mě dodneška nejlepší kuchařka
 Meta 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:20:50)
Souhlasím, na ní jsem začínala a dodnes, když nad něčím váhám, se jdu do ní přesvědčit ~:-D
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:30:58)
Nojo, tohle všechno se moje babička učila za první republiky na knédlfakultě :-)
A fakt to umí a učila mě to (i když teda třeba šití na mě moc hluboké stopy nenechalo, to ona umí perfektně a já jsem šička rovinná). Ale takovou tu organizaci, hospodaření... to všechno se tam učily. Vaření samozřejmě také, ale to už je spíš třešnička.

E-learningová hospodyňská škola? ~t~

 Nika89 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:42:04)
založ ji a budeš mít jen z rodina.cz na tři roky dopředu obsazeno
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:50:31)
Svynka už je první absolovent ~t~
 Svynka 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:53:41)
Ty, Angrešt, keby si videla, aká som doma chválená, a minimálne z polovice (alebo z dvoch tretín..?) je to Tvoja zásluha, takže - veľká vďaka ~x~
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:57:50)
jj Angrešt má super rady.

Sice recept na babičky zelníky taky nemá.....~n~a nikde ho nemůžem najít.
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:58:55)
Nemá ~n~ A zajímaly by ji také.
 Lefff 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:07:34)
Ad zelníky:

Mrkla jsem na net, co jsou to "zelníky" (protože zelných placek, zelňáků a zeláků apod. jsou spousty druhů) a našla jsem recept, který mě velmi pobavil popisem chemické reakce ~:-D
Zelníky

Ráda se dozvím, co při zpracování potravin probíhá, ale chemické vzorce mě vyloženě dostaly :-)
Angrešte, ještěže Ty to vykládáš srozumitelně i pro ty, kdož si z hodin chemie moc nepamatují ~R^~x~
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:12:44)
Vzorce nepužívám, píšu názvy sloučenin ~;)~t~
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:00:01)
To není ono, myslím sladké placky sypané cukrem.
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:03:03)
Angreš, pořád jsem to nevychytala,ale bude nyní dost zelí.... tak uvidíme.

 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:08:54)
Jo a když už jsme u těch zvláštníc¨h receptů, tak si nasbírejte nějakou řepu na řepánky. Ty jsou taky dobré.
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:31:47)
To jsou. A ty naštěstí znám, narozdíl od sladkých zelníků, pořád doufám, že rodinný recept objevíš.
Miluju cokoli ze zelí, ať už slané zelńáky, nebo třeba japonskou "pizzu" okonomiyaki, která je taky celá udělaná ze zelí... prostě zelí rulezzz!~:-D
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:11:11)
angrešt, ještě musím znova projít ty zápisky, babička to měla vždy pečlivě napsané.....jen mamka s tetou vždy tvrdili, že se s tím patlat nebudou.¨

Já si pamatuju, že jsem si vždy ochotně sedla na linku hned vedle sporáku a s tím zelím v sádle míchala a nemohla se dočkat dalšího dne.....

Ještě proberu mamky knihu sladkých receptů, mohla si to přepsat aniž by to chtěla péci....a dávno si to nepamatuje. To mě napadlo nyní.
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(27.8.2013 23:11:07)
Hele, koupila jsem si časopis Gurmet a je tam recept, prý valašský, na sladké zelňáky, které jsou tam ale v nějaké obmněně s mrkví a mákem, ale píšou tam i o tom zelí. Třeba je to to ono?
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(27.8.2013 23:12:06)
obměně, kruici!
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:00:14)
Ale ne, odpovídá tu spousta lidí a já nejsem Brouk Pytlík:-)
 pepsik 
  • 

Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 15:14:39)
Angrest, omlouvám se za OT, ale neztuhl mi citronovy dort z tve kuchařky. Ne že by byl úplne tekutý, ale tvar to drží jen silou vule a ten sušenkovy spodek se dost drobi. Suroviny i jejich množství jsem dodrzela... Chuťové vynikající, ale vizuální stránku věci bych potřebovala doladit. Poradis? Nebo někdo jiny?
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:29:15)
Ahoj, to mě mrzí. On tedy nikdy není přímo tuhý, ale dá se krájet, aniž by tekl.

Drobící se podklad může souviset s menším upěchováním. Ale možná spíš potřeboval dort ještě déle odležet. Sýry se nechovají vždy úplně stejně (třeba když jsem jednou použila sýr jménem fenix, co měl být jako lučina, tak dort vůbec nechtěl tuhnout a ztuhl asi až za dvojnásobnou dobu). Taky někdy má šlehačka míň tuku, než je na ní deklarováno, a pak řídne. Může taky třeba míň chladit lednička... nevím.

Pro pevné ztuhnutí by se do něj dala přidat želatina. Ale ona přece jen trochu mění chuť a právě tím, jak tam není, je ten dort tak dobrý a chuťově hladký. V nouzi se to dá udělat do mističek jako krém se sušenkovým podkladem.
 pepsik 
  • 

Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 22:32:16)
Děkuji za odpověd. Mrzet te to vůbec nemusi, dětem dort velmi chutnal a na tvar nehledely, ale návštěvě bych se ho zdráhala předložit. Ne že by vyloženě tekl, ale proste se na tom talíři rozkydl. Želatinu bych moc přidávat nechtěla, dělám s ni tvarohovy dort a myslím, že ten citronovy bych přidáním želatiny trochu pokazila.
Ještě ho zkusím, možna kdybych přidala víc citronové stavy? Kdyz bude zase polotekuty, přejdu na mistickovou variantu.
Určitě jsem si chtěla ujasnit ještě jeden recept, ale ted si nemůžu vzpomenout, co to bylo :-) Kdyz tak si te tady zase někde odchytim :-)
 Girili 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:41:52)
Svynka je svym nadsenim pro me velkou inspiraci. Predecvirem konecne dorazila tvoje kucharka, tak se chystam zacit. Zatim jsem ale odjela nacerpat sily k rodicum, abych se pak do toho oprela uplne cerstva. ~t~
 Colombi 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:35:48)
Já si zase nemůžu vynachválit kuchařky od Romana Vaňka - Kouzla ... a Poklady .... Postupy pěkně vysvětlené, s obrázky, zkrátka pro úplné začátečníky.
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:36:39)
tu jsem si taky koupila. Jestli teda myslíš tu, jak tam doporučuje vařit bránice, brzlík a podobný věci.

Mám jí doma kvůlivá několka receptům, co tam jsou.
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:39:25)
fillantropus, teď mě napadlo, zaběhni do knihovny a zkus si tam něco půjčit.
 Lassiesevrací 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:39:38)
Do teď to neumim a vaření je pro mě za trest.
Až na vyjímky, jako je třeba výroba narozeninového dortu. Není to nic moc, ale děláme to s mužem, otevřeme víno a pustíme se do toho.
Můj muž vaří rád, vymýšlí si nesmysly v 9 večer a vrní u toho blahem. Má doma desítky různých koření, omáček, pálivých sajrajtů a věcí na marinády, co mě jen štvou, protože mi to překáží v lednici a ve špajzu a k ničemu mi to nepřipadá dobrý.
Ráda bych byla hospodyňkou, připadá mi pěkný umět udělat teplo domova, nijak to neznehodnocuji, ale prostě vařením asi neprorazím.
 remus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:42:38)
Když tě to nenaučili doma, tak se ptej kamarádek, starších sousedek, pokud máš tu možnost, já se také takhle učila, od vaření až po zaváření a zahradničení, co neví tchýně, to ví sousedka nebo kamarádka a takhle to pak i já zase předávám dál :-). Chce se to ptát a ptát, mladší kamarádka ke mně přijede i na kurz vaření, když se jí daný produkt nedaří vytvořit :D.
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:46:08)
Obávám se, že všechny mé kamarádky jsou na tom hůř než já.
 remus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:50:33)
~t~ no tak to je pak průser ~t~, ani nikoho staršího, kdo by vařit uměl, neznáš? Tak to už pak fakt jedině dohledat nějaký kurz. Tohle je blbý, když není od koho vaření odkoukat, chce to fakt vidět a ohmatat. Spoustu věcí už dám bez toho, ale u dalších potřebuji podrobný výklad, nejlépe to sama vidět, sousedka mě takhle naučila dělat třeba potahované dorty :-)
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:54:30)
hele jedna sousedka právnička, druhá chemička a třetí má doma maminku a ta jí vaří......prostě to nevychytáš. Za tou starou paní chodit nechci, to je mi fakt blbý, zas takový vztahy nemáme.
 remus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:59:30)
tak to je blbý ~7~, .... i když ta chemička by se hodit mohla ~t~
 Šešule 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:46:28)
Doma jsem musela vždycky trochu pomáhat, takže se mi nestalo, že bych se neuměla postarat o to, o co jsem potřebovala. Ale je pravda, že domácnost mě nebere a tak nějak to není moje priorita.~d~ V blízký rodině jsem jediná ženská, co si nevede účetnictví, neplánuje jídelníček a jejíž chlap z nouze začal (nejspíš z nouze) péct chleba~d~ Zato jsem po několika generacích první s větším množstvím dětí~d~ Nějak jsem se nevydařila~d~ Správná hospodyňka nejsem a není mi to vlastní. Nicméně, kdybych se snažila, věřím, že bych i tu hospodyňku zvládla~z~
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:54:07)
Šešule, taky jsem se nevydařila....na dovolenou odjíždím s nezajištěným ubytováním...trávím tam 14-16dní, vařím na vařiči a ještě do kempu. NEjsem na jednom místě...a mamka pak nemůže pořádně říci, kde jsme, když to skoro neví(každý den píšeme SMS s přesnou polohou,aby mohla vklidu spát)....a prý je to ostuda....asi se někomu chlubila a koukal na ní divně.

Vařit jsem učila už své malé děti, prootže nesnášeli ohřívané jídlo.ob den se střídáme v dělání večeře.....

a výlet a závody dětí mi jsou přednější než uklizená domáctnost, pokud je teplo jsme každý den u vody.....prach neuteče....

pokud je hnusně zasedám k šicímu stroji a vařím si kvůli tomu jen nednoduchá jídla.
 Svynka 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:46:33)
Výborná téma, fill ~R^

Ja som začala pravidelne variť až pred rokom, čiže po 10tich rokoch spoločného života s MM~f~

Bola som (a ešte občas bývam) v strese presne z takých tých vecí, aké popisuješ. Receptov nájdeš všade hafo, ale mne hlavne ide o vysvetlené technologické postupy. Mne nestačí informácia, že do hov. vývaru sa hodí pretlak/rajče, že suroviny na koláč majú mať izbovú teplotu, že lilky treba pred pečením prepichať, že tzaziky sa solí až na záver... atd atd - prosto ja musím vedieť PREČO, a to som v knihách nenašla. Zachránila ma až Angrešt. Najprv jej polopatické rady "online" a teraz jej výborná Celoroční kuchařka ~R^

Inak, vždy som si myslela, ako moja mamka výborne varí, a že je škoda, že som sa to od nej nenaučila, odkedy však varím ja, už to vidím inak, a jej kuchyňa mi chutná o dosť menej... (hanbím sa to priznať, ale je to tak~d~. Ale tak isto to má aj MM - už dávnejšie mi priznal, že k svojej mame už nechodí na jedlo s takým nadšením ako kedysi..)
 Svynka 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:51:26)
A keď sme už pri tejto téme, tak musím jedným dychom dodať, že v učení mi pomáhajú aj rady Jarmilky a Slotha. Obe sú výborné kuchárky, takže sa možte pýtať aj ich~;) (zabijú ma, ak si to prečítajú, a zároveň začnú byť bombardované otázkami od - po informáciách hladných - začínajúcich až mierne pokročilých kuchariek/gazdiniek...
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:54:29)
A tos ani neochutnala jejich bezkonkurenční jelení guláš~;)
 MarMat (+2) 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:20:55)
nepřipomínej jí to furt, takhle nám to nikdy nezapomene ~t~:-)
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:52:04)
A ano,

mě tedy strašně ovlivnil Pohlreich a Cajthamlová. Od té doby, co odmítám v kuchyni jakýkoliv náhražky a směsi a uzeniny používám jen jako vyjímečnou záležitost v minimálním množství apod., se nám úplně pročistily chutě a můj muž odmítá jíst kdekoliv jinde. A v restauracích- běžných českých nám už bohužel vůbec nechutná, za týden jídla v hospodě nás všechny pálí žáha a je nám blbě- takže už musím vařit úplně všude, na jakýkoliv dovolený.

ale třeba od tý doby co takhle vařím jsem se zbavila úpornýho, šílenýho ekzému, pro který jsem byla úkazem mezi kožaři, který netušili, jak takhle můžu už 30 let žít. A je po něm.
 Ropucha + 2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:54:51)
fillantropus, tak jestli jsi došla k tomu, že vaříš takhle zdravě, jsi myslím na mnohem lepší cestě, než kdybys ovládala umění M.D.Rettigové ~R^
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:56:40)
Rettigová vařila nesmírně zdravě ~;)
Polotovary neznala, vyráběla si domácí vlastní "masox" - táfličky z vysoce koncentrovaného domácího vývaru. A používala hory zeleniny, druhy, jaké dnes vůbec nepoužíváme, vůbec neznala a nevařila knedlíky (ty jsou až v pozdějších vydáních rettigové)...
 MarMat (+2) 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:18:50)
ty druhy zeleniny by mě zajímaly. Seženu to v knihovně? ~:-D
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:22:07)
Nevím, tyhle staré tisky se dají obvykle aspoň prezenčně půjčit třeba v Klementinu (tam by se kuchařka najít mohla, třeba Technická knihovna myslím mít nebude :-)).
Ale snadno se dají sehnat knížky Magdaleny Beranové, která tyhle kuchařky zkoumá a píše o nich a i uvádí recepty z nich.

Ony to zas nejsou hypervzácnosti, ta zelenina myslím, ale takové ty zapomenutější druhy, jako různé druhy řep, řepic, řepáků a nevím čeho všeho, černý kořen, kozí brada, různé plané rostliny...

Maso taky, kde dneska seženeš třeba sluky, žejo :-)
 MarMat (+2) 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:27:04)
kouknu na to ~R^
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:36:16)
Jo, a taky nebyla špatná výstava Krmě, jídlo žrádlo v letohrádku Kinských. Ale nevím, jeslti už neskončila, byla jsem tam někdyx v červnu.
 Pruhovaná 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 20:17:44)
Měla bys to sehnat, v osmdesátých letech vyšly Rettigové sebrané spisy, kuchařka, povídky, dopisy v jednom. Mám to, je to modrobílá tlustá kniha. Dá se podle ní i vařit, vzadu jsou přepočtové tabulky vah. Angrešt má pravdu s tím, že to je kuchyně dobrá. I když pracná.
 Ropucha + 2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:40:52)
Angrešt, jojo, já vím, že Rettigová vařila poctivě, použila jsem její jméno jako symbol toho klasického umění hospodyňky ze staré školy, asi ne úplně výstižně ... Ale myslím to tak, že jednoduché jídlo z čerstvých a dobrých surovin je v mých očích možná ještě lepší, než nějaká komplikovaná klasika, hledáme-li alternativu k polotovarům ... A Rettigová vařila hlavně z masa a dost vydatně, což já nemusím mít, mám radši jednodušší a lehčí jídlo.
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:57:49)
nemyslím si, že vařím zdravě, jenom hodně poctivě- ale jak říkám, moc se mi toho zase nepovede, plno věcí zkazím, plno věcí do dětí šťouchám pod tlakem a čas nemám, pak se zase v době práce dojídáme doma chlebem.

Jako vařím o víkendech, večeře máme v týdnu studený, nebo ohřívám zmrazenou polévku husťuli. Na párky se moje děti šíleně těší, mají je akorát v zoo a k narozeninám. My to dřív měli naopak, párky několikrát týdně a k narozeninám máma uvařila.

No nic, podívám se sem večer, pauza vypršela, slyším od babičky nějaký řev asi se budu muset tvářit, že ta zvěř ke mně poatří~t~
 Senedra 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:01:15)
Fil, s dětmi - buď v klidu. Loni dcera začala jíst mrkvový salát. letos lečo ( vařím ho teď skoro každý týden), včera se rozplívala nad vajíčkovou pomazánkou, kterou odmítala celou dobu byť i ochutnat. Ono to přijde, neboj.
 Hr.ouda 


UŽ vyšla?  

(26.8.2013 18:40:59)
Jak to, že to nevím?

Přála bych si ji koupit, od tý doby, co sem angrešt chodí, mne začalo vaření i trochu bavit, protože na něj koukám jinýma očima.

Kde se dá, prosím, sehnat?
 Len 


Re: UŽ vyšla?  

(26.8.2013 18:43:59)
Hroudo, vim jistojiste, kde v Budejcich, uspela jsem az v tretim knihkupectvi a mam ji objednanou k Vanocum~:-D
 Hr.ouda 


Re: UŽ vyšla?  

(26.8.2013 18:44:50)
já bych jí chtěla hned:)

Jak se přesně jsmenuje?
 Len 


Re: UŽ vyšla?  

(26.8.2013 18:45:41)
Celorocni kucharka, doufam, ze si to pamatuju spravne.
 Svynka 


Re: UŽ vyšla?  

(26.8.2013 18:45:28)
Hrouda, ja som si ju objednala v miestnom kníhkupectve.

Alebo si proste daj do vyhľadávača "Celoroční plánovací kuchařka" a máš x možností kde si ju objednáš.
 Len 


Re: UŽ vyšla?  

(26.8.2013 18:46:03)
No vida, jedno slovo mi vypadlo.
 kosatka2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:49:51)
Mám to trochu podobně. Moje máma vařila stylem špagety s protlakem a masox se zmraženou zeleninou a ani k tomu mě nechtěla pustit, protože jsem si prý při tom vaření se surovinami hrála. takže jsem se učila vařit až na mateřský, protože jsem si připadala taková marná, nevytížená. s těstama jsem taky dost bojovala, pak se vánočka a dvojctihodné koláče staly mou vášní. taky jsem zjistila, že svíčková je strašně jednoduchá a dá se dělat dost kreativně. prostě zkoušet to a zkoušet a nebát se toho. někdy mi pomůže youtube - najde se tam ledacos.
teď se teda učím vařit znovu - bez kravského mléka a bezlepkově ~8~ no ale taky to nějak jde. no a plánovat dopředu jsem se taky naučila až s dětmi.
 Senedra 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:58:48)
Kosatko, jo VO TOM TO JE - jak jednou něco zkusím a povede se.. tak najednou zjišťuju, že je to vlastně děsně jednoduché a jak jsem to teda nemohla tak dlouho vařit? A čím víc vařím, tím víc si troufnu i na neznámé recepty ( na některé zdejší nicky nemám a ani nebudu mít)...

Jak jsem psala, buchty už motám téměř po paměti.

Fil, jen mě napadlo, nemáš doma pekárnu na chleba? Strašně dlouho jsem zadělávala kynuté těsto sama, měla jsem pocit, že jen já ho dokážu pořádně zpracovat. jednou jsem už chvátala, naházela jsem přísady do pekárny a za hodinu a půl na mě klepalo nádherné kynuté těsto.
 Senedra 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 13:53:49)
Fil, naproso chápu... moje maminka se snažila mě nějak naučit péči o domácnost, ale já vzdorovala, tak se učím za pochodu. Zase jsem zvládla kynuté těsto a tatínek k nám jezdí na buchty ;)

Hele, občas zajdu na nějaké stránky, kde mají recepty i s fotografiemi - třeba stránky Brýdové nebo recepty na e-miminu. A pak se ptám a hledám tady na rodině. Třeba v zimě jsem poprvé v životě uvařila hrachovou polévku. Manžel včera večer dojídal poslední porci z pokusu asi číslo 8 a jen říkal, že jí mám vařit častěji.

No nic, má přijít návštěva, tak jdu rychle spáchat kefírku a vytřít ;)
 Zd a tři 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:01:07)
Já celkem hospodařit umím, až na to vaření- teda jsem schopná nasytit za minimum peněz desítky lidí, nicméně gurmánský zážitek to fakt není ... A to byly obě babičky fakt hospodyně, jedna dokonce vyhlášená kuchařka v hospodě.
Vtipný je, jak něco, co bylo dřív normální teď bereme velmi "vědecky" a uvažujeme o e-learningových kursech.. ~:-D (Živě si představuju babičku oškubávající slepici, jak to dělá podle návodu na netu.)
 Lassiesevrací 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:06:38)
Můj muž škubal podle návodu na netu bažanta a kačenu, které vyhrál v tombole na mysliveckym bále. Říkala jsem mu, ať to tam nechá a netahá to domů, že to neumí připravit, ale pro něj to byla vyloženě výzva. Říkal, že to byla fuška, chuť nic moc(ta kačena musela být starší, než moje matka), ale respekt ~R^~t~
 Inka 
  • 

Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:09:48)
Můj manžel se podle netu naučil stahovat a filetovat kapra, já zase motat vánočku.
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:12:16)
A já vystit kuře podle Jacquese Pépina :-)
 Girili 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:51:44)
Angreste, nekecej, ze ty ses taky neco ucila na netu a to podle stejneho videa jako ja! Hned se citim lepe! V tomto jednom zpusobu vykostovani jsem uz mistr. ~t~
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:59:11)
Jasně! Pépin je vůbec můj oblíbenec:-)
A momentálně používám hlavně japonská videa na vaření japonských jídel - nerozumím tomu natolik, abych to zvládla bez vidění, jak to dělaj ~:-D
 kambala pláááckááá 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:29:54)
nechci bejt hospodyňka. chci mít na vaření i úklid lidi a chci si koupit oblek u Chanelu a bejt nad věcí, sakryš...

ps, dneska mám velmi blbej den
 Šešule 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:31:02)
To bych chtěla taky, až na ten oblek~2~~2~~2~
 Šešule 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:31:32)
... a to nemám extra blbej den~2~
 kambala pláááckááá 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:42:48)
tak to já na obleku trvám. na úklid paní mám, teď ještě někoho na to vaření...a ten vohoz...a jsem spokojená
 Ropucha + 2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 14:42:18)
Šešule, jojo, i já :-) Chanel oželím, personál by se šiknul :-)
 Lassiesevrací 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 15:44:33)
Já bych chtěla koukat na paní, co mi uklízí v obleku od Chanelu ~t~
 Lassiesevrací 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:25:17)
Ona. To by byl zážitek.
Naše pionýrská vedoucí na škole vždycky chodila hrozně zmalovaná, nasmrděná a měla mraky prstenů na pařátech. Po převratu jsem jí potkala na náměstí, jak prodává kytky. Vypadala úplně stejně, měla i ty prsteny a ten zmalovanej obličej, ale na sobě měla vaťák ~:-D
 kambala pláááckááá 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:40:36)
ženský, jak můžete NECHTÍT kostým od Chanelu?
nechápu
 kambala pláááckááá 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:46:23)
protože to je jako nechtít ferrari nebo tak něco

neva
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:49:36)
Kostým bych chtěla. Ferrari ne - bych s tim stejně neuměla zaparkovat ~;)
 Baobab 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:52:04)
Take nechci a nepotrebuji kostym od Chanelu ani Ferrari.
To bych v tom mela behat po lese a vencit v tom Pepicka?
~t~
 Mr. Miçkey 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:13:25)
Ferrari chci, mi ho posli~:-D
Varit se v dobe googlu nauci snad kazdej, dokonce i muj ex po roce pece o deti dospel k peceni chleba a delani marmelady~e~ Ja to sice umim, ale nedelam, me bylo vzdy spis blizsi mit doma nekoho, kdo se o domacnost a deti postara, me to prudi~t~
 Žžena 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:32:41)
Taky myslím, že vaření v době googlu není taková trága.
Já jsem sice měla babičky na okoukávání, ale jejich těsta mi byla na prd, jelikož recepty neměly, házely tam všechno "od oka". Což si může dovolit babka, která buchty dělá potisící, ne tak já, když je dělám poprvé - podesáté atd. Takže sice jsem měla ohmataný, jak má to těsto vypadat, ale neměla jsem ten recept, jak toho dosáhnout - ten správnej poměr mouky/vajec/mlíka atd. Aby to nebylo moc vaječný, málo kynutý atd.
No a ten správnej poměr jsem si našla na netu a podle toho jedu. Postup znám od babičky (a sama ho provozuju od fáze "hotové vykynuté těsto" - kterou mi vyprdne domácí pekárna), ale seznam a množství ingrediencí mám na papíře z netu.
 Mr. Miçkey 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:36:00)
Jinak takovy to "hospodynkovani" clivek podle me bud v krvi ma, nebo nema... matka me taky nutila varit, uklizet, delat domaci prace, kolikrat mi vysypala skrine nebo o me prerazila varecku, presto bez uspechu... asi jsem extremne rezistentni ~t~
 Lída+4 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:27:04)
No nevím, Ferrari už spíš. Zvlášť kdyby mi někdo platil benzín a povinný ručení. Ale kostým bych neužila, nevím, kam bych ho vzala. Do práce teda určitě ne.
 Ropucha + 2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:25:17)
kambalo, přesně tak, nechtít kostým od Chanelu je jako nechtít Ferrari a podobné hračky - v určité sociální skupině to prostě nechceš, protože by ti to k ničemu nebylo ~;)
Kdyby mi někdo dal kostým od Chanelu, tak ho stejně nebudu nosit, protože k němu těžko budu nosit své baťovky a lacinou kabelku, a kdyby mi někdo dal Ferrari, tak mi ho do rána ukradnou před domem, protože nemám garáž ... A tak ~;) Prostě absolutně mimo můj obzor ~;)
 Merylin5 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:52:34)
Pro mě je kostým od Chanelu něco jako povozit se na horský dráze, řeknu jo dobrý, ale jednou stačilo~:-D

Ale pracovní síly bych brala.
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:58:29)
Tak kostým bych užila, věřím, že by to byla krásně vypracovaná věc z kvalitní látky, nadčasového střihu, který by vydržel víc než dva roky bez párání a prodírání struktury látky na předloktí atd.

Ale s tím ferrari bych si fakt nevěděla rady, radši nic takovýho do baráku ~t~
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:58:04)
já bych rozhodně chtěla kostým od chanelu.....jenomže s mou nehodovostí- jsem jak KOhn, když letí holub s průjmem nade mnou, určitě by mi ho trefil.....
 Lída+4 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:25:58)
A co s kostýmem??? Musej se k tomu nosit lodičky a punčochy... fuj. Co s tím???
 Mr. Miçkey 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:27:49)
Muzes ho treba prodat, dostanes majlant:-)
 Lída+4 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:44:45)
Samozřejmě, to pak jo. K jinýmu účelu bych ho asi ani nevyužila. ~;)
 Žžena 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:28:15)
Já nechápu, k čemu CHTÍT kostým od chanelu ~t~
Jako mučila by mne ta představa, kolik zajímavějších věcí by člověk místo něj mohl mít... ~k~
A asi bych si k němu musela vystudovat práva, protože nezažívám příležitosti, kde by byl vyžadován zrovna kostým.
 Grainne 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:36:22)
Já obdivuju ženský, který s jistou vědí, jestli chtějí Ferrari a kostým Chanel, nebo žebřiňák a kozu. To je pak ten život v podstatě jednoduchý.
 Žžena 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:37:40)
Jestli je jednoduchý, to záleží na tom, po čem konkrétně toužíš. Kdybych toužila po Ferrari, bylo by to s mými příjmy naopak dost složitý ~t~~t~
 Grainne 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:42:32)
Žženo, neber to doslovně, jde o to směřování.
Potíž je, že já jsem za své hospodyňské úsilí nedostala ani ten klid a pohodu a usilování o červené Ferrari a kostým jsem prošvihla.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:43:45)
žebřiňák a kozu určitě nechci~t~, kostým nemám kam nosit a neumím řídit
 Persepolis 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:21:17)
"ženský, jak můžete NECHTÍT kostým od Chanelu?"

No protože vůbec nevím, co bych si s takovým kostýmem počala a hlavně, kam bych ho nosila. Sice pracuju v kanclu, ale chodím do práce zkratkou přes pastviny a les. Myslím, že by ze mne ty ubohý ovce měly šok. Do města jezdím většinou jenom na týdenní nákupy. Ve Vrchlabí v Lidlu bych asi v kostýmku od Chanela působila poněkud nepatřičně~:-D
Jako bydlet v Praze či jiném větším městě, tak bych po něm třeba i toužila, těžko říct, ale tady.......????
 Grainne 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:23:51)
To znamená toužení po určitém způsobu života a když už ten způsob života máš, tak ho chceš završit právě tím Chanelem~:-D

P.S taky jsem si místo lodiček dneska koupila nový chňapky!!!~q~~t~
 Persepolis 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:23:55)
Jinak, ráda vařím. většinu mě naučila máma, která je výborná kuchařka s úklidem je to u mne horší. jsem strašně nesystematická, takže já uklízím a zároveň si u toho dělám bordel. no neumím to. A jestli k obrazu patří i ruční práce, jako třeba šití, tak v tom jsem naprosto tragická. S bídou přišiju knoflík.
 Lída+4 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:44:29)
Persepolis, já v Praze bydlím i pracuju, ale kostýmek od Chanelu bych v práci fakt neužila ~t~ Pro ajťáka je naprosto dostačující ohoz tričko a džíny. Vzít si kostým, jen si zbytečně ničím punčochy, když bych potřebovala třeba vlézt pod stůl.
 Zasjaj. 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(27.8.2013 7:32:08)
Ja bych chtela Burberry trench coat, jenze nejsem schopna v sobe vyresit to dilama, ze zasadne nechci platit za zadny statutarni rekvizity, ale zaroven si obcas pripadam uz jako moc velkej krupan a rikam si, ze bych o sebe preci jen mela lepe dbat a neco si koupit
 Zufi. 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:46:20)
Kambalo, já chci ten kostým a taky wolswagen poslední model, dále chci šestihvězdičkový hotel s ultra all incslusive na Ibize do konce října, pak něco v Karibiku, pak pár eurovíkendů-Řím, Paříž.....a od června do září Bibione...~3~
 Svynka 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:49:58)
Ja chcem veľké rodinné auto typu WV Sharan, a chcem mať niekde (kľudne na nejakej zapráskanej Floride~t~) domček, kde by som mohla byť od januára do marca.
 kambala pláááckááá 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:58:59)
bodejť, pojďte si říct, co kdo chceme. něco, co si někdy v budoucnu snad ještě dopřejeme a něco, na co pravděpodobně nikdy nebude..

tak u mne ten kostým od Chanel a vila na jihu Itálie
 Ropucha + 2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 20:04:05)
kambalo, vila s personálem, to by šlo :-)
V Itálii ne, to by byly zbytečné starosti, ale u nás v centru města jo :-)
 Grainne 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 20:08:00)
Jen tak se toulat několik měsíců na mašině, bez cíle a bez starostí o to, co se děje "za mnou".
Onehdá jsme si vyrazili na jeden den s pocitem, že s jedním zcela dospělým a s druhým skoro dospělým potomkem to lze bez stresu. No nešlo, přes několik telefonátů jsem je musela navigovat k "přežití bez maminky"~t~

S tím druhým mám zásadní potíž, jestli si vybrat ke snění chalupu na samotě v horách, nebo domeček kdesi v teplých krajích, nebo luxusní byteček v Praze nad střechami - a že když si něco vyhlédnu, pod "deset mega" se nedotanu~t~
 Maugha 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 22:27:29)
Já jsem skromná... jednou bych se možná vetřela s tebou na projížďku.
S chlapama se bojím, ti se předvádí.
 Len 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 20:09:16)
Tak ta vila na jihu Italie neni az tak nesplnitelna, jde to od deseti k peti.

Z materialnich veci asi nic nechci nejak moc, aby to bylo nesplnitelne prani, ja mam jen nematerialni a o to hur dosazitelne sny~7~
 Lída+4 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 20:10:16)
Na co asi budu mít, je lyžování v Alpách - to koneckonců není tak drahý. Ráda bych taky ještě znovu projela Skandinávii, a k tomu přidat Itálii, Španělsko a Řecko. Na co mít nebudu, je asi střední a jižní Amerika a Austrálie. Ale třeba se dětičky zmůžou a pak mě pozvou.
 Lída+4 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 20:11:13)
A to lyžování myslím aspoň jednou do roka. ~;)
 Žžena 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 20:16:18)
Já mám teda přání z obou těch skupin jedno. Žít nějakou dobu (třeba rok) v jiným státě (mám jasno i v tom, v jakým). Jen tak si tam bejt a kochat, ne protloukat se a snažit za každou cenu zařadit do pracovního procesu. Je to ale přání toho typu, že i kdybych na to našetřila, stejně tam neodjedu. Jsem tu vázaná (v dobrém slova smyslu).
 aky 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:50:02)
Kam,...Céčka, sbírám céčka ~b~


 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:50:29)
~:-D~R^
 Baobab 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 16:50:35)
Byla jsem osm let doma s detmi a domacnost jsem mela prakticky spolecnou s tchyni a svagrovou. Naucila jsem se od nich hrozne moc, hlavne co se uklidu a vareni tyce.
 Mr. Miçkey 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:29:14)
Kdybys videla, jakym stylem uklizime my doma, hned by sis pripadala jako hospodynka roku~t~
 Girili 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:34:06)
Ja te chapu. Taky jsem se to nenaucila z podobnych duvodu. Tedy ja byla ta intelektualka, maminka zrovna nestudovala a byla ochotna me i neco naucit, ale ja mela nepruchodne usi.
Dneska se to ucim tak nejak pomalu za pochodu, systemem pokus - omyl. Jako ty. Idealni hospodynka asi nikdy nebudu, ale smirila jsem se s tim. Nastesti muze jeho kulinarske pokusy bavi, takze nekdy nase kucharske postupy spolecne konzultujeme a objevujeme to jako velike dobrosruzstvi. Kdybych byla zdatnejsi, urcite by to takova zabava nebyla. ~t~
 *Niki* 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:46:26)
Jelikož hospodyňkovství nepokládám za nějakou pro mě zajímavou dovednost, tak školu bych neuvítala. Pár rad, jak to o něco lépe zvládat, klidně, ale jinak si myslím, že pokud v domácnosti vyloženě nehnijeme, přiměřeně vaříme a jíme, tak je to docela jedno:)

Ferrari je na mě moc rychlé, ale jinak mám sny z podobného soudku, takže chápu, jen koukám po jiných značkách. Kostým je mi fuk:-)
 Lída+4 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:49:14)
Nevím, já jsem se to naučila tak nějak za pochodu. A nepovažuju za nutný kvůli tomu absolvovat nějaký kurzy... Ono na tom zas tak moc není.
 Grainne 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:50:52)
Zábava byla to zvládnout a překonávat mety, jenže metou nejvyšší je kynutý knedlík a......co potom?
Potom už jenom nuda a stereotyp.
 *Niki* 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:51:31)
Asi tak. Já sama doma nikdy nic nemusela, šla jsem do života nepolíbená domácími pracemi a vše jsem se naučila nějak za pochodu. Není to u nás jak v katalogu o bydlení, ale prošla jsem jako návštěva x domácnostmi a jsme tak nějak v průměru, viděla jsem nádherné uklizení interiéry a usměvavé hostitele, i totální chaos:-)

Jako návštěvě je mi to jedno, cítím se dobře tam, kde je pohoda, i když si nemám kam hrnek odložit...
 Grainne 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 17:59:12)
V tom nudném stereotypu je právě ta potíž. Pořád mám pocit, že existuje asi tak tisíc mnohem smysluplnějších věcí, než přenášet špinavé prádlo, špinit a poté zase umývat nádobí a udržovat domácnost za účelem jejího dalšího uvedení do chaosu.

Mé estetické cítění je nutně narušeno neustálým odkládáním nepatřičných předmětů na malebně naklizené prostory, já na to zkrátka nemám nervy, buď ze sebe dělat hyenu, nebo tiše trpět a uklízet.

Proto tiše závidím těm, kdo jsou s tím ztotožněny, nebo naopak usilují o pravý opak s vědomím, že je to přesně to, co chtějí.

Jsem už moc stará na to, abych si mohla dovolit ten luxus, nevědět, co chci.~:-D
 Maugha 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:14:12)
Valkýro - s tím pocitem marnosti a opakování již tisíckrát opakovaného se taky peru. Můžu ti jenom poradit, co funguje u mne: malé ucelené úkoly.
Sice se říká, že ženy zvládají dělat hodně věcí najednou, což sice zvládají, ale výsledek je ten, že když se za sebou večer ohlédneš, často vidíš bezbřehý bordel, i když jsi půl dne kmitala a uklízela.
Tak si vyber kus místnosti a během daného časového úseku to tam ukliď-vyházej-zveleb-odpraš-vysaj-vytři... Při nějaké příjemné muzice se to kmitání lépe snáší. A druhý den další kus místnosti.
Mně to takhle docela jde, ani mi pak nechybí, že to nikdo neocení.

Když už nemáš doma batolata, co ti uklizený kout hned zase rozkramaří, tak to přece jen zůstane chvíli znát.
 Lída+4 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:47:51)
Val, ale s tím ti škola nepomůže. ~Rv Já tyhle činnosti dělám jen tehdy, když mám chuť, nebo když to fakt jinak nejde. Pokud to rodině vadí, mají ruce, můžou je přiložit.
 Lída+4 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:49:39)
A hlavní věc: DELEGOVAT. Jakmile jsou děti dostatečně schopný, měly by dostat svůj podíl na domácím provozu, kterej musej zajistit.
 Inka 
  • 

Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 20:00:56)
Deleguju ráda na úklid a podobný práce, vaření mě baví a kurzy taky. A hlavně nikdo mi to neudělá tak dobře jako já
 Lída+4 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 20:08:03)
Inko, když to nemusím dělat, ráda přimhouřím oko ~t~
 Hr.ouda 


hele, tvůj hlavní problém je v tom, že chceš být moc dokonalá  

(26.8.2013 18:04:09)
vyprdni se na to

já teda dokonalá nejsem, a spoustu věcí neumím, ale přece jen vím, o čem mluvím - dojem, že když už něco dělám, že by výsledek měl být co nejlepší

problém je v tom, že nejsem s to se všechno naučit a taky v tom, že spoustu věcí, které dělám, jsem si nevybrala, že budu dělat, takže mi nejsou tak úplně vlastní, když mám moc věcí, a všechny chci, aby byly tip top, tak to končí akorát obrovským vnitřním pnutím a ztrátou radosti, že se mi něco fakt povedlo, protože na druhé straně bilance mám něco, co se mi fakt nepovedlo. Já jsem zahájila boj proti perfekcionismus , boj za "tostačísmus" ale musím konstatovat, že výsledky tohoto boje mají k dokonalosti daleko. Kurňa, já tak závidím liddem, co dělají věci třeba hůř než já, ale když je to baví, mají z toho větší uspokojení než já.

Kdyby tady někdo měl dobré rady, jak se obsese "není to dost dobré" vnitřně opravdu zbavit, budu hrozně ráda
 erika,2 děti 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:13:21)
Já jsem začínala s kynutým těstem úplně jednoduchým, takovým tužším, které se jen po nakynutí roztáhne na plech, poklade ovocem a posype posýpkou (cukr, máslo, hrubá mouka). Jako fakt naprosto jednoduchý a já se toho tak bála!!! Recept jsem stáhla kdesi na netu a tloukla jsem se do hlavy, proč jsem to nepekla už dávno, vždyť je to uplně jednoduchý. Umícháš těsto, za hodinu krásně vykyne, roztáhneš na plech.....
 Lída+2 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 18:33:01)
Pro zakladatelku super recept na buchty- dělá to na plech 5x7-8ks:
640g pol mouky+ na posypání
350-400ml mléka
3 žloutky
1 vejce
70g mouč. cukru+ na posypání
250g másla
kůra z 1/2 citronu
sůl(dávám rovnou lžičku, pozor nesypat na ty kvasnice vmíchat do mouky)
30g droždí

náplň 500g vypeckovaných švestek
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
(ovoce lze vyměnit- jablka, jahody, třešně, hrušky, tvaroh)

1.Ve 100ml vlažného mléka zozmícháme rozdrobené droždí se lžící cukru a dvěma lžícemi mouky a necháme v teple pod utěrkou vzejít kvásek.

2. Do zadělávací mísy prosejeme mouku(i Ikei mám dokonalý tůček na mouku), vlijeme vykynutý kvásek, ve zbylém mléce rozmícháme žloutky a vejce, přidáme cukr, polovinu rozpuštěného másla, citronovou kůru a sůl. vypracujeme na robotu vláčné nelepivé těsto, přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Toto opakuju 2x. Moje babička mi kladla na srdce, že nic neurychlím a že tomu mám dát čas a radši si přivstat.

3. švestky zatím omyjeme a vypeckujeme, potřu si důkladně plech máslem.

4. Těsto na moukou posypeném vále rozdělíme na potřebný počet kusů(dle velikosti plechu. Vyválím kuličky. Když mám všechny z nich udělám placičky a nacpu do nich 1-2švestky do kterých dovnitř místo pecky nasypu trochu skořicového a vanilkového cukru(podle velikosti). Vše dobře spojím a kladu na plech, spojem dolů.

5. buchy potřu ze všech stran zbylím máslem a nechám je ještě v teple chvíli nakynout. Peču pri 180C dozlatova. Upečené vyklopím, rozdělíma posypu cukrem.


A já doporučuju si na první pokusy s kynutým těstem vybírat slunečné počasí a né takové jako bylo dnes. Občas to prostě nekyne....~d~ A co vím, babička taky moc kynuté nepekla, když pršelo, jen dolky(slaná verze). a ty zelníky(na sladko)

A to prosytí je taky důležité!!!



 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:47:04)
Tu Tvou knížku (Amátu?) bych chtěla někdy vidět!
 angrešt 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 19:50:05)
Jsi trošku z ruky. Ale někdy se tím směrem taky chystáme. Na jaře jsme vymýšleli cestu do Vídně s přespáním v Cěchcách a vymýšleli i eventuální potkání s Cimbur. Jenže přišly povodně a Vídeň to spláchlo a výlet se nekonal. Ale pořád je v plánovaných akcích "někdy určitě" :)
 Zasjaj. 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 22:15:38)
No tos me pobavila,

"jak plánovat vaření a do toho se učit na atestaci" bych zmenila na "jak poznat, co je zrovna dulezite a nezabyvat se volovinama" a na "jak se citit prima, ackoli neni navareno ani naklizeno"
 fillantropus 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(26.8.2013 22:48:21)
hi hi, já pokaždý když si napíšu o radu, tak mi nějaká dobrá duše poradí, že mám rozlišovat a na blbosti se vyprdnout. Přitom u nás doma je bordel a domácnost zanedbaná, žehlička reziví, kytky vadnou..... Nechápu jak jsi přišla na tom, že nedovedu rozlišovat mezi důležitým a nedůležitým. Třeba pro mě je zdravé jídlo mých dětí ohrožených atopickým ekzémem důležitější než učení se na atestaci~;)
 Zasjaj. 


Re: Jak být správnou hospodyňkou 

(27.8.2013 7:18:36)
Jak jsem na to prisla? no psala""s, ze chces planovat vareni behem pripravy na atestace. Tak to bych doporucila dvoudilny kurz "jake druhy ovoce zavarovat behem pripravy na prvni a jake behem pripravy na druhou atestaci". Pro nelekarky pak rychlokurz "jak co nejlepe vykostit kure vpredvecer statnic" a pro pokrocile " jak den pred habilitaci rychle a bezchybne vykostit rybu".

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.