| Lída+2 | 
 |
(26.8.2013 13:21:45) No tobě chybí ta fáze první třída, prázdniny a babička a prababička v kuchyni, co tě pustí ke všemu, vše vysvětlí.
Jinak to co píšeš, se moje babička učila v rodinné škole
|
| fillantropus |
 |
(26.8.2013 13:26:24) přesně to mi chybí kdokoliv v kuchyni, kdo by mě k tomu pustil.
Dám příklad- možná se budete smát. Ale nikdy jsem nedělala buchty. Klasický buchty. Našla jsem tisíc receptů, jak by měly vypadat, když se vyndají z trouby. Ale nepochopila jsem jestli mám jako uválet každou buchtu zvlášť..... nebo jako jak to dostanu na ten pekáč, v jaký konzistenci. TAkový kraviny- konzistence těsta, jak vypadá jako řidší těsto....těsto na kterým se tvořej bublinky. Když jsem to předtím nikdy neviděla. To člověk musí prostě upéct x nepovedenejch, nebo vidět u babičky nebo mámy, jak má to těsto vypadat. I když si najdu video, konzistenci je jaksi občas potřeba tak nějak hmatem procítit. Jak má vypadat vyběhnutej kvásek, musela mi to ukázat kámoška. Učím se to sama, ale nemám čas na ty pokažený za stáléhomíchánívylejemedozáchodaadělámejakobytenčmoudnicnezmaenal. Tak o to mi jde.
|
| Lída+2 | 
 |
(26.8.2013 13:28:05) fillantropus, opravdu by jsi potřebovala chvíli s někým vařit....to jsou opravdu základy...těsto na buchty jsem měla v ruce a pomáhala dělat bochánky snad ještě školkou povinná
|
| fillantropus |
 |
(26.8.2013 13:33:24) moje máma totiž byla těžce sedřená samoživitelka. Tehdy bylo v módě pro tyhle ženy vařit z polotovarů, z této doby taky zřejmě pochází slabost národa pro Maggi, bujóny v kostce a vegetky. Máma když se chudák dostala polomrtvá z práce domů, tak fakt měla čas maximálně na holandský plátek s bramborem, či chleba s máslem.
|
| Ropucha + 2 | 
 |
(26.8.2013 13:37:37) fillantropus, to je asi spíš založením té které matky - moje maminka se vracela polomrtvá kolem 19.hod. a šla dělat teplou poctivou večeři a následně prát a žehlit a uklízet, neošidila by to, ani kdyby měla skutečně padnout, to byla prostě otázka její hospodyňské cti. Polotovaru by se nedotkla, takovou potupu a selhání by nedopustila.
|
| fillantropus |
 |
(26.8.2013 13:40:07) naše máma ne. Nepamatuju si, co dělala, ale nepochybně to bylo velmi intelektuálské. Jakmile začal brácha chodit do školy, tak se s ním x let učila jako zvíře. O víkendech jezdila makat k osamělému dědovi na barák, aby nebyl sám.......kromě dalších věcí se nám taky ale nadstandardně věnovala v době, kdy bylo v módě opravdu hlavně piglovat barák, jsme zkoumali vlasti české atd. atd.
|
| Lída+2 | 
 |
(26.8.2013 13:44:33) fillantropus, já byla takto u kamarádky a učila jsem ji palačinky.....vyrobili jsme jich hodně....4děti se měli skvěle....a ona nadšená, že je může konečně vařit......
buchty jsem kolegyni vysěvtlovala si 3x, nakonec se zadařilo a jinak už tak měla přijít a že je uděláme spolu....
Já myslím, že Tě nikdo neodmítne.
|
|
| fillantropus |
 |
(26.8.2013 13:45:01) tím chci říct, že si myslím, že máma dělala to co uměla a mohla a že mi dala fakt do vínku neuvěřitelný věci a ničeho nelituju. (pozorování a radování se z přírody, z maličkostí, vystačit si s málem, vydržet celej den pozorovat dubový listí atd).
Já jen, že mi kurňa zase nevyběhnul chleba a zase se nevypraly ty fleky z dovolený, na tričku mám půl kila mouky, v lednici dva prošlý sýry, na lince toužebně hledím na dýni a zase to nikdo nebude v mém podání jíst. Je potřeba vyžehlit, udělat pořádek po dvouměsíční nepřítomnosti. Doma je brajgl a já si dávám povinnou hodinovou pauzu, aby mě nebolely nohy. (večer trénuju na maraton).
Vlastně se nic neděje, jenom mě to napadlo.
|
| Lída+2 | 
 |
(26.8.2013 13:48:46) fillantropus, no vidíš....mojí babičce přišlo jako mrhání časem se jet v 30C koupat, když se má obracet seno....
takže něco za něco....
jinak moji domácnosti vládnou už druhý týden děti no spíš puboši, vyměnili jsme si role, takže co dělám já- vyndávám jen nádobí z myčky a včera mě prosili, že potřebují upéci buchtu.
|
|
| Beruška+J02A07T10 | 
 |
(26.8.2013 13:51:12) fil - já něco umím z domu, ale myslím a tím se nechci chlubit, že mám prostě k vaření takový nějaký vztah a cit - podle receptu moc nevařím.. aktuálně je u nás nejoblíbenější domácí houstičky a kváskový chleba.
naši nás naučili základy.. ale třeba kytnuté buchty mamča moc nedělala, perníčky, mazanec vlastně nikdy.. a vlastně do dnes vaří dost rozdílně.. takovou tu klasickou česou - ale třeba svíčkovou neumí.. a já vařím o hodně zdravěji a prostě jinak.. ale řízky umí moje mamča bezkonkurenční.. výrobně umí i můjmanžel a řekla bych, že ty umí lépe než já..
jinak mě to baví a o tom to celé asi je.. a i tak nějak přirozeně cítím, jak má těsto vypadat.. a už po x pokusech se nebojím dosypat trochu mouky nebo dolét vody.. buchtu, či muffiny či vafle kolikrát vysmrknu jen tak.. z receptu co si vymyslím.... A KONZISTENci prostě doředím..
ale jinak běžně chodím ke kamarádkám ukazovat, jak něco udělat.. zrovna teď si mě kamarádka objednala na to abych jí ukázala ty houstičky.. její manžel se do nich totiž zamiloval |:D
myslím, že by ti některá kamarádka zdatnější určitě ráda pomohla..a třeba ukázala.. já takhle už ukazovala x kamarádkám a příbuzným pizzu, perníčky, mazanec, vánočku, houstičky, chleba, jak třeba potáhnout dort marcipánem, jak vyrobit potahovací hmotu.. a vůbec mě to neotravovalo, dycky jsme si to moc užily
já zas neumím uklízet.. děsně se nadřu a za chvíli je tady sajgon, furt se práší.. a tak.. mám pocit, že dělám něco blbě.. podle lady fly mi to vůbec nešlo.. když vysávám, nedokážu vysát jen cestičky, musím prostě vysát pořádně celý byt.. a tak to mám se vším..
|
|
| Hr.ouda | 
 |
(26.8.2013 18:13:36) jsi na sebe moc přísná
ažý ti bude o 10 let víc, tak tohle nevydržíš, veř mi .
Bud na sebe méně náročná.
|
|
|
| Ropucha + 2 | 
 |
(26.8.2013 13:45:01) fillantropus, právě: my jsme zase nezkoumali vlasti české ani jiné, protože na to by mamince hypoteticky zbýval čas jedině mezi půlnocí a šestou ranní, a to se nejevilo jako praktické. A nebylo to ani podstatné, narozdíl od té teplé poctivé večeře. Nějaký kompromis by byl ideální, o to se snažím já. Jak úspěšně, to tu dcera třeba za dvacet let napíše
|
| fillantropus |
 |
(26.8.2013 13:48:05) Anett taky se snažím o kompromis. Ze mě dokonalá hospodyně nikdy nebude- už jen pro to slovo dokonalá. Já jsem od přírody tíhnoucí spíše k nedokonalostem, jsem tak trošku poděs, co mu všechno padá z rukou, takž ejsem si musela na to vytvořit svojí teorii a směju se tomu. Ale jsou chvíle, kdy mě to chytne- jako třeba dneska a dělám si vývary do zásoby a přemýšlím co všechno udělám a upeču a tak.
|
| Ropucha + 2 | 
 |
(26.8.2013 13:52:35) fillantropus, jojo, občasný záchvat mívám také, a říkám si, že třeba budou s přibývajícím věkem přibývat i tyto hospodyňské sklony a babička už budu skoro dokonalá  I to tak vysvětluji dětem, proč babička tak hodně a dobře vaří narozdíl ode mne - že na to měla víc času a že já to také ještě doženu (babičku nedoženu nikdy, to bohužel vím už teď, ale pokrok ještě jistě udělám ).
|
|
| Hr.ouda | 
 |
(26.8.2013 18:19:02) neska jsem ke konci knížky F. Zimbarda The Time Paradox četla pěknou část, kde mj,. citují Keyeseovu práci Timelock. Dost mne to oslovuje, protože jsem v jádru taky dost výkonově orientrovaná a na budoucnost orientovaná jako ty, a furt si musím jako mantru opakovat že víc je často míň.
|
|
|
|
|
| 23.9Vokálová LIbuše16 |
 |
(26.8.2013 14:38:16) A co dělal táta, pokud s Vámi bydlel ?? Nebo co jste dělali vy jako děti ????
|
|
| Hr.ouda | 
 |
(26.8.2013 18:10:53) je otázka, co z toho života pak měla .
Pokud teda vaření, žehlení, zašívání apod. není její hobby. Takové ženy jsou, co si u toho odpočinou, a kloubou dolů přd nimi. Já dám přednost svižné procházce, knížce nebo joze, a jsem přesvedčena, že na chlaba s máslem , nejhakou zeleninou, vajíčkem, sýrem apod. k večeři nikdo neumře. 

jo, vlastně žehlení miluju, učím se při něm jazyky na cizojazyčných dokumentech, ale výsledek žehlení je pak sporný
|
| erika,2 děti | 
 |
(26.8.2013 18:16:14) jsi dobrá, já tu koukám na učebnici angliny a tu hromadu úkolů co jsem měla přes prázdniny udělat a jímá mě hrůza, ani jsem na to nesáhla nevím jak to budu dohánět.
|
|
|
| radka | •
 |
(27.8.2013 7:31:12) moje maminka byla doma v poledne, ale nikdy nevařila, vyjma některých víkendů. Proč taky, když jsme se stravovali ve školní jídelně. a o víkendech jsme jezdili na výlety, takže chlebník se svačinou a jídlo ve výletní restauraci
|
|
|
| Lída+2 | 
 |
(26.8.2013 13:38:25) fillantropus, to mi povídej.....manžel je taky dítkem někoho takového....polívku jsem ho musela naučit jíst....jen jsem to projistotu přehnala...odmítá zase jíst polívky od někoho jinýho než odemně
maso, bylo údajně hnusný....sekanou znal jen hotovou odkud si....já dítě vesnice ani netuším že se něco takového dalo koupit.
Manžel vždycky říká, že po zahradě běhali husy, kachny, prasata v chlívku, králíci v králíkárně....druhý děd řezník...., že to vůbec nechápu., že asi nic nebylo, když z toho jeho maminka nevařila.
perník znal jen upéci z krabičky.....takže mám představu.
Jinak začal vařit a vaří moc dobře.
|
|
| angrešt |
 |
(26.8.2013 13:48:45) Jo, to asi souvisí, taky si pamatuju krásnou prodejnu Polotovary, kdam jsme s mámou občas směli jít Ale teda máti vařila poctivě každodenní teplé večeře (popř. předvařené k ohřátí, když měla službu), ač též pracovně plně vytížená. A intelektuálsky zaměřená, takže rady babiček ji vůbec nezajímaly a postupovala dle příruček Vaříme dětem apod Muchomůrky z vajíčka jsou mou krásnou vzpomínkou. A každý víkend výlet a rodičovské vzdělávání potomků po všech stranách (kdysi jsem tu popisovala, jak mě táta učil různé druhy přemýšlení..
Ale přesto Masox je máminou pravou rukou a těžko se od něho odnaučuje, jelikož tehdy byl právě doporučován v těch příručkách dokonalé hospodyně.
|
| Bagr77 | 
 |
(26.8.2013 14:31:56) Angrešte tu knížku mám doma,mámami ji věnovala když jsem čekala nejstaršího
|
| angrešt |
 |
(26.8.2013 14:36:30) Takže znáš muchomůrky!
|
| Bagr77 | 
 |
(26.8.2013 14:42:04) angrešt yes:-D
|
|
| Senedra | 
 |
(26.8.2013 14:44:27) Angrešte, SOS, promiň za OT - mám na záhonku ( opět) dva patizony a chci dneska zavařovat základ na lečo. Můžu zkusit mezi papriky a rajčaty nakrájet/nastrouhat i ten patizon?
|
| angrešt |
 |
(26.8.2013 14:45:23) Určitě, ale asi bude chtít oloupat.
|
| Senedra | 
 |
(26.8.2013 14:47:15) oloupat určitě, ale nevím, jestli by bylo lepší nakrájet na kostky nebo nastrouhat na nudličky
|
|
| Lída+4 |
 |
(26.8.2013 17:29:04) No nevím, pokud je dostatečně mladej, ani bych ho neloupala.
|
|
|
|
|
|
|
| Evelyn1968,2děti | 
 |
(26.8.2013 17:21:48) Naše mamka tomu vaření a hospodyňkování taky moc nedala, ani nechtěla, většinu věcí jsem se metodou pokus-omyl naučila, ale chybí ten základ a soustavnost. Nejsem zvyklá, u nás doma se dával důraz jen na vzdělání a emancipaci ženy
|
|
|
|
| Inka | •
 |
(26.8.2013 13:29:24) Tak buchty jsem dělala poprvé ve 40-ti.
|
|
|
| Ropucha + 2 | 
 |
(26.8.2013 13:32:17) fillantropus, jojo, tohle jsou přesně věci, které znám automaticky od dětství, kynuté těsto umím asi od svých 12 let, co já se jako holka nadělala doma knedlíků i těch buchet ... To je opravdu velký vklad, spoustu věcí dělám dneska od oka (pokud tedy něco dělám ), bez receptu, protože vím, jak má výsledek vypadat.
|
|
| rascal-ka | 
 |
(26.8.2013 15:30:05) fillantropus, jsme na tom stejně, my v podstatě ani pořádnou kuchyň neměli. Vařeku jsem poprvé držela, až když jsem porodila. Buchty jsem v životě nepekla. Nicméně, stát se hospodyňkou vůbec netoužím.
|
|
| Maugha | 
 |
(26.8.2013 16:44:25) http://youtu.be/L1CiQQJAb40
Tady máš pro představu, je tam toho mraky. Zkus se mrknout na minutu 4:00 a dál.
|
| Maugha | 
 |
(26.8.2013 16:55:25) http://youtu.be/x7_apJr_eys
Tohle se mi taky zdá dobře udělané.
Držím ti palce. Já jsem se taky učila všechno za pochodu, stylem pokus-omyl, naštěstí jsem žádné vážné škody nenadělala a ztráty na životech taky nebyly.
|
|
|
| Pruhovaná | 
 |
(26.8.2013 19:54:17) Já to sice viděla u maminky, ale například ovocnejma kynutejma knedlíkama jsem se opravdu musela provařit. Ale teď už to mám v ruce a dělám exkluzivní .
|
|
|