| Epepe | 
 |
(21.11.2013 13:34:08) Hledám inspiraci u těch, kdo mají jinou vánoční tradici, než kapr a salát. Co se u vás jí na Štědrý den?
|
| MarMat (+2) | 
 |
(21.11.2013 13:37:49) prase a salát. Pak klasický vývar s knedlíčkama
|
|
| jentak | •
 |
(21.11.2013 13:39:01) Tradice - salát plus kapr, klobása a řízky vepřové a kuřecí. Na inovace v tomto směru nemám chuť - v tomhle jsem děsně tradiční.
|
|
| Senedra | 
 |
(21.11.2013 13:42:11) My děláme klasický vývar s knedlíčky( manžel by chtěl letos zkusit rybí polévku), pečeme buď prstruhy na másle s mandlemi nebo udělám lososa na másle, také jsem párkrát pekla kapra na másle ( já vím, až tak extra sváteční jídlo to není, ale nám prostě chutná), dětem dělám místo salátu pusinky z bramborové kaše. Co vím, že lidé také na Vánoce jí - polévka rybí, hrachová, zelná, hlavní jídlo - houbový kuba, řízky - vepřové, kuřecí, telecí, br. salát v nejrůznějších obměnách, zelenina...
|
| Senedra | 
 |
(21.11.2013 13:42:56) a zapomněla bych - vinná klobása - buď jen smažená jeno smažená v trojobalu.
|
| jentak | •
 |
(21.11.2013 13:44:41) Taky jsem zapomněla - polévka žádná, ráno se nasnídáme a pak vyhlížíme zlatý prasátko - až do štědroveč. večeře, protože to už vidíme prasátko všichni.
|
|
|
|
| Klára | •
 |
(21.11.2013 13:50:46) Pečený losos na bylinkovém másle s bramborem a zeleninou - mňam!
|
|
| Minís | 
 |
(21.11.2013 13:51:01) Losos, br. salát.
|
|
| kája+dva | 
 |
(21.11.2013 13:51:49) My máme kuřecí salát jako předkrm pak rybí a knedlíčkovou polévku, potom kapra, obalovanou tilápii a kuřecí řízečky. Manžel salát se salámem, já bez salámu, kluci bramborou kaši a jako dezert banán politý čokoládou.
|
| Epepe | 
 |
(21.11.2013 13:58:50) To všechno děláš ty?
|
|
|
| anemon | 
 |
(21.11.2013 13:53:28) Kapr a salát je, ale jím to jen já a manžel, děti jinou rybu (nejradši lososa) jen na másle v troubě, holky s br. kaší, syn opečený brambor.
Předkrm šunka s křenem, polévky na výběr (já vařím hráškovou, mamka rybí s drožďovýma knedličkama, tchyně rybí hustou s houstičkama.
|
|
| Fren |
 |
(21.11.2013 13:56:06) Kapra smaženého dělám pro sebe a mamku,která u nás bývá na vánoce,kluci chtějí řízky-tak je mají a manžel filé,taky mu vyhovím,právě proto,že jsou vánoce.
|
|
| Faidra Lannister | 
 |
(21.11.2013 13:59:33) Manzel a starsi dite lososa, ja vegetarianske jidlo.
|
| Suza007 | 
 |
(21.11.2013 14:33:30) Faidro, jaké vegetariánské jídlo? Hledám tip na něco slavnostnějšího vegetariánského, budeme mít mezi Vánoci návštěvu, co nejí maso. Díky ;-)
|
| Inka | •
 |
(21.11.2013 15:20:04) Hromada bramborového salátu
|
| Suza007 | 
 |
(21.11.2013 15:38:36) já bych radši plnohodnotný oběd - tradiční to být nemusí, ale trochu slavnostní ano
|
|
|
| Faidra Lannister | 
 |
(21.11.2013 19:04:11) Suzo, jestli ještě nakoukneš, pro mě to bývá šmakoun s br. salátem, jako menu k tomu můžeš ještě přidat zeleninovou nebo hrachovou polévku a jako předkrm kubu nebo různě upravené houby.
|
| Suza007 | 
 |
(21.11.2013 19:15:32) díky za inspiraci, houby neprojdou, ale hrachová polévka je dobrý nápad. Ještě musím zjistit, co bude mít dotyčný na štědrý den, abysme ho nepozvali na stejné menu
|
| Faidra Lannister | 
 |
(21.11.2013 19:23:06) Taky se dají udělat vegetariánské lasagne nebo bramborové noky v omáčce, různě upravené žampiony, pirožky nebo kukuřičné placky, papriky nebo cukety s náplní ze zeleniny, rýže a sojového masa, případně karbanátky z kari nebo čočky, dá se kouzlit různě :) Dělám i obdobu segedínského guláše se sójovým masem.
|
| Suza007 | 
 |
(21.11.2013 19:25:28) prosím Tě, jak děláš vege-lasagne?
|
| Faidra Lannister | 
 |
(21.11.2013 19:57:32) Osmahnu si cibuli, česnek a zeleninu (případně i houby), ochutím a nechám vychladnout. Udělám směs rajčat se smetanou, ochucenou muškátovým oříškem a nastrouhám mozarellu a tvrdý sýr. Pak dělám vrstvy - lasagne - zeleninová směr - rajčata - sýr a končím tak, abych měla na vrchu smetanu a sýr.
|
| Suza007 | 
 |
(21.11.2013 20:08:44) dík, to si musím někam uložit
|
| Faidra Lannister | 
 |
(21.11.2013 20:20:09) Za málo, můžeš dělat x variací - se špenátem, sýrem, tvarohem, udělat je na víně... fantazii se meze nekladou.
|
|
|
|
|
|
|
|
| karma |
 |
(21.11.2013 19:30:46) já jsem také vege, pol=vku mívám zelnou/takovou vánoční bramboračku s houbama, jsou-li, jinak br.salát a smažák...sice tj celkem pro někoho obyčejné, ale já ho mám vzácně a navíc ho miluju nezřízené...popř min.rok jsem měla v aqlobale rozpečené hermelíny...nekonec mi zas užírala celá rodina
|
| karma |
 |
(21.11.2013 19:31:30) jo, jinak místo smažáku opbčas obalovaný celer-mnam!
|
| Suza007 | 
 |
(21.11.2013 19:45:24) smažák moc nemusím, ale celer mám ráda - i třeba jako hranolky je výborný
|
|
|
|
|
|
| fisperanda | 
 |
(21.11.2013 14:20:27) Dcera si může vybrat, buď řízek s bramborovým salátem, nebo plody moře s br. kaší. Podle toho, na co je chuť. Stabilní zůstává pouze Kofola
|
|
| Mače | 
 |
(21.11.2013 14:29:47) hrachová polévka, bramborový salát, pro děti br. kaše, vinná klobása, kousek lososa pro toho kdo chce rybu, před jídlem vánoční oplatky s medem a česnekem
|
| Vítr z hor | 
 |
(21.11.2013 18:38:31) Už jsou tu zase vánoční oplatky! Každý rok tu provokuje někdo s oplatkovačem po praprababičce, který se nedá koupit!
|
|
|
| holka anonymka | 
 |
(21.11.2013 15:00:49) jeden čas jsem zkusila pangase s br. salátem - docela to šlo (je to stejně hnusný jako kapr, a jako bonus bez kostí). Nebo vinnou klobásu. Taky kuřecí či krůtí řízky. Mladší syn nejí br. salát, tak jemu jen brambory.
|
|
| Lída+4 |
 |
(21.11.2013 15:40:27) U nás prakticky cokoli, my tuhle tradici fakt nedržíme.
|
| Paradox | 
 |
(21.11.2013 18:01:28) To mě zaujalo. Jak cokoliv? To, na co zrovna máte chuť, jako ve všední den?
My máme bramboračku a smaženého kapra se salátem, mladší dceři dělávám kuřecí řízek. U rodičů jsme mívali kapra na másle a kmíně s chlebem jako předkrm a potom kuřecí řízky s bramborovým salátem. Asi to doma taky zavedu, bylo to lepší.
|
| Lída+4 |
 |
(21.11.2013 18:32:47) Jo, víceméně cokoliv, pokud třeba se synek nevzepne a neudělá brsalát (já ho dělat nebudu, stejně ho nejím). Kapra nejíme nikdo, rybí polívku nemusíme.
|
| Lída+4 |
 |
(21.11.2013 18:35:22) No a smažený řízky taky ani náhodou, zase - nemám to ráda, tak proč bych to měla jíst zrovna na Vánoce???
|
| Paradox | 
 |
(21.11.2013 20:09:34) Lído, jasně. To chápu. Jen ten Tvůj příspěvek zněl trochu pohrdavě. Promiň.
|
|
|
|
|
|
| Vítr z hor | 
 |
(21.11.2013 18:47:32) Ledacos... Teda hlavně česká rybí polévka a kapr s brsalátem, ale v podstatě většinou záleží na tom, kdo na ty vánoce dorazí. Loni měly mládežnice lososa, zatímco já kapra, ale letos bude rodina, tož je kapr nejspíš nemine (včetně oblíbené etudy na téma "v posledním soustu je největší síla"). Chci jim udělat banánovou rybí polévku, aby ten přechod na české tradice nebyl tak drastický.
Když dříve občas dorazila nějaká "zahraniční delegace", z čistého pudu sebezáchovy dovezla krocana, jednou byl nějaký zvláštní pokrm ze solené tresky.
|
|
| Evik+Šmudla+Šmudlinka |
 |
(21.11.2013 19:45:56) Hrachová polévka s krutony, houbovník, bramborový salát s domácí majonézou, klobása, přírodní kapr, cukroví, štrúdl
|
|
| Kafenka | 
 |
(22.11.2013 5:01:00) U nas hrachova polivka s krutony na masle. A losos na grilu s citronovym peprem a bylinkama, brokolice v parmazanovo-mandlovem testicku a bramborove placicky ala rosti. Jako dezert tiramisu.
|
|
| Lída+2 | 
 |
(22.11.2013 6:31:41) Vařím česnekobou polívku k obědu. Večer salát,ale ne s tunou majolky. A tilapii. A děti měli loni i file z kapra. Prostě si vaříme co máme rádi a každému na co má chuť.
|
| Lída+2 | 
 |
(22.11.2013 6:40:22) Někdy lososa, děti měli taky hodně let brambory. Nyní se můžou po salátu tlouci.
Ještě dělám na druhou večeři pár chlebíčků a místo desertu cukroví. Zato jídelníček na 14dní mám na lednici. Týden dopředu. Max prevažujú dny. Na nákup chodím minimálně. Celý dny si čtu. Já se tak těším.
A zajímavý je,že to co budu jíst 24.12. Až tak neřeším.
|
|
|
| Winky | •
 |
(23.11.2013 6:26:00) Míváme Vánoční "trojboj", tj kapr, rizek, klobasa. K tomu salát. Umím si predstavit i nějakou peceni s knedlikem či s bramborami, exotiku asi moc ne.
Mimochodem, jak tu píšete o těch lososech, ja ho teda taky moc rada, ale teď psali o tom Norsku, jak jim na nejake rybi farme z "podmořských kleci" vinou bouřky unikli lososi, a ze pry dali nějakou odměnu na odchyt, protoze se tihle uměle chování nesmí skrizit s divokými lososy..... To jsou nějak zmutovani nebo proč? Docela me to zarazilo.
|
| angrešt |
 |
(23.11.2013 17:40:51) Máme jako hlavní jídlo sice kapra s bramborovým salátem, ale vedle toho ještě černou omáčku (obvykle s králíkem) a pak dostáváme bolivijské vánoční jídlo, je to dušené maso několika druhů, dost kořeněné.
|
|
|
|