Deníky Fotoalba Vzkazy
    

Patří do deníku

Jak cvičit

Autor: Velitelka komanda , 31.5.2008

Jak na ploché bříško?



Ploché bříško je jedním z nejčastějších přání, které ženy ohledně své postavy mají. Bude to zřejmě tím, že s ním souvisí další „důležitá veličina“ a tou je štíhlý pas. A možná je to také tím, že jeho plochosti dá zabrat každé těhotenství. Dobrá zpráva je, že bez ohledu na věk i počet potomků, je možné na něm pěkně zapracovat.


Plochost našeho bříška je dána dvěma parametry: pevností břišních svalů, ale také množstvím podkožního tuku v této oblasti. Je-li toto množství větší, nejsou ani sebepevnější svaly vidět a hyzdí je beztvará tuková hmota. Z toho vyplývá, že pro pěkné bříško je kromě posilování důležitý aerobní trénink, ale velmi také výživa. Zkrátka budeme-li dělat sklapovačky do omdlení, není to ještě to pravé, je potřeba zracionálnit jídelníček a přidat např. rotoped či chůzi, čili aktivitu, která pomůže podkožní tuky spalovat. Nezapomeňte ani na ostatní svalstvo tvořící svalový korzet trupu, na zádové svalstvo.



Jak se dostanou tuky ze špeků pryč ?



Štěpení tuků a mastných kyselin za vzniku ATP a CP probíhá přímo v místě spotřeby- ve svalové buňce. Česky řečeno musí je spálit vaše svaly. Čím více tedy budete mít svalů, tím více tuků můžete spálit. Dokonce tím víc jich budete pálit i v klidu.


K tomu, aby vůbec mohlo dojít ke spálení tuků, musí se uvolnit ze zásob a dostat se do svalů. Tento přenos probíhá samozřejmě přes krev, jediné vhodné transportní medium v lidském těle. Tento proces spouští adrenalin a glykogen. A dochází k němu teprve až po 40 minutách výkonu v aerobní zóně. Pokud tedy chcete hubnout aerobikem, měli byste cvičit aspoň 2 hodiny. Další možností je pak hubnout pomocí těžkých anaerobní tréninků při následné regeneraci. K hubnutí není přímo zapotřebí posilovat, stačí jakýkoliv běžný pohyb, hlavní je vhodný jídelníček.


Tuky, které jsou ukládány ve špecích jsou uloženy jako triglyceridy. Aby bylo možné je spálit, musí se odstranit glycerol (spálí se stejným mechanizmem jako glukóza) a zbylé mastné kyseliny se zpracují v tzv. krebsově cyklu (spalují se postupně).


Neexistuje jiná cesta, kterou by se tuky dostaly z těla ven než svalovou aktivitou.



Které tuky se spálí první?
Zhubnout musíte všude, tělo nedokáže pálit tuk na určitém místě. Musíte si uvědomit, že pálení tuků probíhá přes krev. A to asi tak, že když svaly svou činností, a je jedno které svaly a kde, spálí určitou energii, tak za určitých okolností se tělo rozhodne použít jako další zdroj energie tuky. Toto rozhodnutí je do praxe uváděno pomocí hormonů a dalších látek, které jsou všechny vypuštěny do krve. A tato krev s touto instrukcí kudy teče tělem a narazí na tuk tak ho použije jako zdroj energie. A po složitých reakcích ho opět krev zanese do cílové stanice- svalů. Zhruba se celý tento proces spouští po 40 minutách cvičení.


Odkud se bude ten tuk brát záleží hlavně na genetických danostech. Tuk tedy tento proces odstraňuje rovnoměrně po celém těle dle genetického klíče. Proto většině žen zůstává nejdéle tuk na bocích, břichu a zadečku. Chce to tedy trpělivost a vhodnou dietou odstraňovat tuk tak dlouho, až budete spokojeni.


Neexistuje jiná cesta, kterou by se tuky dostaly ze zásob do svalů než krev.



Shrnutí:


Limitujícím faktorem rychlosti hubnutí je množství svalů. Zázračné produkty nemůžou fungovat, musely by za a) uvolnit tuk do krve a za b) spálit ho ve svalech. Takže pokud produkty slibují, že nemusíte nic dělat, došlo by pouze k uvolnění tuků do krve a to by Vás zabilo. Naštěstí tyto produkty nefungují, tak to přežijete.


Tuk se z těla nevypaří, ani nevypotí, jediná cesta jak se dostane pryč, je rozpustit ho v krvi, dopravit ho do svalů, a tam ho spálit.


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 863 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.