Sněhulka a sněhuláčci |
|
(16.3.2024 10:49:39) Máte doma remosku? Používáte ji? Proč ano, proč ne? Pro kolik lidí v ní jste schopny uvařit? Jakou máte? Uvažuji o koupi, uvítám veškeré názory či rady k tématu:).
|
Senedra |
|
(16.3.2024 11:20:47) Mám a zbožňuji jí. na FB je i skupina, která se věnuje jen vaření v remosce. Nejvíc jí využívám, když nejsme doma všichni a chci péct jen pro jednoho nebo dva. Peču v ní všechno, co v klasické troubě ( kromě chleba). Peču hlavně maso - ryby. kuře,plátky vepřového.. třeba celé kuře bych do ní nenacpala, ale stehna jsou v pohodě. Taky dělávám pečenou rýži a na tu je remoska dokonalá. Na vysoké jsem v ní pekla i různé buchty. taky jsem jí hodně využívala, když jsem ještě neměla troubu s horkovzduchem a nemohla jsme péct víc věcí dohromady. Teď mám několik let pečenku od Ety, mám k ní dvě výhrady. Oproti klasické remosce nejde dopředu rozpálit víko ( začíná hřát až když se přiklopí na nádobu) a ulomil se takový plastový trn, který funguje jako pojistka. Takže manžel ho nahradil kouskem špejle. Je na ní potřeba docela dost místa na lince ( mám), ale můžeš jí postavit třeba i na stůl.
https://www.eta.cz/shop/vyhledavani/?q=pe%C4%8Denka
|
|
Senedra |
|
(16.3.2024 11:21:39) Když budeš šikovná, upečeš v ní i pro čtyři nenáročné strávníky. Ale ideální jsou tak 2-3 porce.
|
Okolík |
|
(16.3.2024 11:34:24) Tak to záleží, co se v ní peče. Třeba vepřové se v tom upeče pro 6-8 lidí, celé kuře pro 4, stehna se mi tam vejdou tak 3, šunkofleky pro 4-5, maso zapečené s bramborami tak pro 3. Máme na chalupě, kde není trouba, většinou peču v malé remosce, občas, když je náš hodně, tak ve velké. Buchty v remosce peču taky, hlavně hrníčkove s ovocem navrch. A klasické kynuté koláče, remoska jim dá dobrý tvar.
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(16.3.2024 13:08:47) Co znamená v malé a ve velké remosce? Našla jsem největší pouze čtyřlitrovou a právě mi to přijde malé...
|
neznámá |
|
(16.3.2024 13:13:19) Já mám čtyřlitrovou a v pohodě v tom upeču maso pro velkou rodinu, vejde se ti celé kuře. Mám teflonovou a asi bych volila spíš nerez, kolikrát mám strach, že se teflon poškrábe o ostré kosti.
|
Okolík |
|
(16.3.2024 13:57:55) Tak to jsem asi jediná, kdo má ještě starou hliníkovou mísu 😉 s pečícím papírem je fajn. Kupovala to moje kdysi mladá babička, právě na chatu. Máme s okýnkem i bez...
|
byvala radka |
|
(16.3.2024 14:09:37) Mame taky starou hlinikacku, pece super, s okynkem
|
Okolík |
|
(16.3.2024 15:35:21) Fascinuje mě, že peče už vyšší desítky let pořád stejně. Jenom to sklo nám před pár lety ruplo, ale vyměnili nám ho a jede dál
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(16.3.2024 14:10:23) nejsi jediná, ta naše na chatě je taky hliníková :))
naši mají teflon a já tu miniaturní mám nerez (ale tu nepoužívám, teď ji nepotřebujeme)
|
|
|
|
|
|
|
Len |
|
(16.3.2024 11:31:53) Mam ji a jen diky niz jsem zacala znovu jist pecene kure, protoze proste chutna mnohem lepe. Ja tam cele kure nacpu, mam tu velkou, kure stredni velikosti tam dam i s bramborama. Kdyz se mi podari nedokynout chleba, tak ho v ni pecu taky. Buchty z Remosky jsou uplne nejlepsi, co jsem kdy jedla. Jakkekoliv maso se zeleninou, nebo jen zelenina, brambory se syry a slehackou, tak sest porci vsech moznych jidel se v te velke udela bez problemu. Kdybych si mohla vybrat, tak si vezmu tu s tou nerezovou nadobou, bohuzel v UK se prodava jen teflonova.
|
Okolík |
|
(16.3.2024 11:35:36) Potvrzuji, kuře je z ní fakt výborné
|
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(16.3.2024 13:11:20) Len, proč tu nerezovou? (Myslíš tím tu řadu Duo a ne Prima.) Přemýšlím právě i o tom, pokud koupit, tak kterou z nich... Obecně nemusím nepřilnavé povrchy, protože nevěřím nezávadnosti, ale u té nerezové se bojím, že se to bude připalovat.
|
Len |
|
(16.3.2024 13:18:27) Snehulko, ja mam i nerezove pekace do trouby a s pripalovanim problem nemam, takze bych verila, ze i z remosky to pujde. Neverim teflonu, je zname, ze vypary zabiji ptaky, neverim, ze lidem to nic nedela. Proto jsem taky s remoskou roky vahala, mame papoucha, ale ty nizke teploty jsou ok, navic pod vikem, ptak po trech letech porad zije
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(16.3.2024 11:44:31) Remoska je skvělá věc, upečeš tam i štrůdl, když ho zatočíš Normální jídlo pro 2-4 osoby. Záleží co dalšího k tomu v kuchyni máš. Moje maminka má 2 remosky, malinkou a velkou a indukční jednovařič a udělá menu pro 6 lidí.
|
|
neznámá |
|
(16.3.2024 12:01:59) Mám velkou s okýnkem. Upeču v ní všechno, je fakt velká, vejde se celá kuře. Ale uplně nesdílím zdejší nadšení, trouba je lepší. Používám ji, pouze když mám troubu obsazenou něčím jiným a potřebuji upéct něco dalšího. Třeba dnes jsem dala péct jehněčí, ale nestihlo se upéct a do trouby jsem potřebovala dát chleba, jehněčí jsem přendala do remosky a chleba peču v troubě.
Jo a chleba, vím, že ve skupinách o pečení chleba nedají na remosku dopustit, já chleba z remosky nerada, z trouby je prostě o několik stupňů lepší. A doslova asi o 100 stupňů, remoska umí jen asi 185 stupňů, z toho nikdy dobrý chleba nebude.
Takže jako doplněk k troubě nebo třeba na chatu bych remosku pořídila, i ten chleba jsem v ní pekla, když se trouba rozbila, ale zázraky nečekej.
|
Len |
|
(16.3.2024 12:54:37) Moje trouba treba pece blbe, 280 stupnu opravdu neda. Chleba pecu vetsinove ve smaltovanem hrnci na 230, vyborny je, strasne zalezi na typu mouky, nektere to peceni na nizsi stupne snesou lepe nez jine. Do remosky se musi davat nedokynuty, coz je muj problem, spis mivam prekynute, v osatce je nechavam 48 a vice hodin lednici a predtim bulk minimalne 24 hodin, takze nedokynout je problem, ale zase tyhle chutnaji mnohem lepe upecene jakkoliv.
Na peceni masa i zeleniny pouzivam bud remosku, nebo Staub hrnec v troube, jinak uz nepecu, proste mi vic chutna jidlo pripravene v uzavrenem prostoru nez v otevrenem pekaci v troube.
|
neznámá |
|
(16.3.2024 13:05:30) Jj, já také všechno peču přikryté, je to daleko šťavnatější, akorát pak rychle dodělám kůrčičku. Ale i tak mi přijde, že z trouby je vše chutnější.
Že chleba musí jít do remosky nedokynutý vím, měla jsem během covidu rozbitou troubu, tak jsem dlouho s remoskou experimentovala, ale i tak, není to ono. Paní ve vsi pořádá kurzy pečení chleba, je dost známá ze skupin o pečení, sdílí fotky krásného remoskového chleba. Když jsem to řešila s ním, tak se přiznala, že chleba předpeče v remosce, ale dopéká v troubě. Proč už ho neupeče celý v troubě netuším.
Já už s chlebem moc neexperimentuji, peču více než 10 let a peču téměř denně, je to pro mě spíš rutina než koníček, zadělávám od oka, kyne přibližně dvě hodiny v míse a dvě v ošatce, to mi přijde jako nejednoduší cesta a mě to funguje dobře, neteři to nefungovalo, tak také přešla na pomalé kynutí v lednici.
|
neznámá |
|
(16.3.2024 13:08:40) Já měla od začátku celkem štěstí na trouby i ta první měla program na kynuté těsto, kdy nevypouštěla páru z těsta ven, takže na chleba celkem ideál. PAk Bosch, ta uměla 300 stupňů a také měla ten program, akorát se rozbila těsně po záruce. Teď mám nově Beko, umí 280 stupňů a sama se zapařuje, tak také supr, ale zdá se mi, taková chatrnější, jsem zvědavá, jestli vydrží alespoň do záruky.
|
|
Len |
|
(16.3.2024 13:24:06) Neznama, jo, me bavi ten proces, obecne me bavi takova ta kulinarska "alchymie". Navic ta chut je tim dlouhym kynutim jinde. Taky nekrmim sest deti, takze si muzu pohrat
Dopekani troube, ty jo, to je podvod Ja ted koupila mini troubu na pizzu, ta udela i 450 stupnu, ale chleba se tam nevejde. Mozna popremyslim o vetsi variante, do budoucna. Jako, pizza z normalni trouby a z tehle pizzove se neda srovnat, to je proste zasadni rozdil, takze verim, ze chleba bude taky.
|
Saamajna |
|
(16.3.2024 15:55:31) Len, Prosim Te, jakou sis to koupila tu trobu na pizzu?
|
Len |
|
(16.3.2024 16:08:22) Saam, ja mam Ariete. Chtela jse G3 Ferrari, ale u nas je momentalne blbe k dostani. V podstate myslim, ze jsou stejne. Nahrivani cca 10 minut a pak kazda pizza 3 minuty. Necekala jsem, ze bude vysledek takovy, je to naprosto skvela.
|
Saamajna |
|
(16.3.2024 16:45:59) Len, na nemeckym amazonu jsou ruzny varianty:
https://www.amazon.de/g3ferrari-pizzaofen/s?k=g3ferrari+pizzaofen A jsem zase v cudu, moc vyberu..
|
Len |
|
(16.3.2024 17:07:13) Saam, to se vetsinou lisi jen v barvach. Ferrari ma dve varianty, delizia a napolitana. Jedna z nich ma dva pizza kameny na horni i dolni cast, da se nechat pootevrena a pect tam i vyssi pecivo. Druha ma jen dolni kamen a nahore nezakrytou spiralu. A ted nevim, ktera je ktera😆 Videla jsem ten rozdil na youtube zrovna v nemeckem videu. Ariete ma jen model s jednim kamenem, vyslovene jen na pizzu, pitta nebo naan.
|
|
|
breburda71 |
|
(16.3.2024 17:31:19) Len, diky za tip na troubu na pizzu..Myslela jsem si, ze to je o dost drazsi, ale koukala jsem, ze to je kolem dvou tisic, jestli to je to same, co mas Ty?
A nedala bys recept na testo? Diky moc..
|
Len |
|
(16.3.2024 17:43:24) Breburdo, jj, tyhle nejsou drahe, pomer cena vykon je skvely.
Testo, delam s polisem. Na 4-5 porci
150g mouky 150g vody 5g medu 3g cerstveho drozdi
Smicham, necham 2-3 hodiny na lince a pak 24 hodin v lednici.
Pak pridam 550g mouky (tak 50g polohrube, hrube nebo semoliny, zbytek vysokolepkova 00), 230g vody, dve lzice olivoveho oleje (nemusi byt), 10g soli. Vymicham testo v robotu nebo pekarne, necham vykynout 80-100% v pokojove teplote, rozdelim na 4-5 porci, vytvaruju pevne koblihy, dam do krabice na 24 hodin, vydrzi klidne i pet dni.
|
breburda71 |
|
(16.3.2024 18:01:23) Len, diky🙂
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alena |
|
(16.3.2024 17:56:31) "Upeču v ní všechno,... Ale uplně nesdílím zdejší nadšení, trouba je lepší." Presne tak, remosku jsme meli leta na chalupe na horach, v lete se nezatapelo v kamnech, da se v tom udelat kde co, ale dobrou troubu nenahradi, nepamatuju si, ze by z ni vyrobky byly lepsi nez z trouby (a nevim proc by mely byt )
|
breburda71 |
|
(16.3.2024 18:05:09) Aleno, mne to prijde z remosky stavnatejsi, pecene brambory jsou z remosky lepsi, ale i kure, pecene maso, delam v ni i lite buchty, hlavne v lete, kdyz nechci vytapet kuchyn troubou.. Delala jsem v remoskach i gulas na jednu velkou akci, misto v hrnci jsem udelala nekolik varek v remoskach a ty jsem slila dohromady, bylo to defacto uplne bez prace...
|
Alena |
|
(16.3.2024 20:08:34) "mne to prijde z remosky stavnatejsi" mne ne, maso se da pect priklopene v troube, odklopit dle potreby, v troube se da vic veci regulovat a dosahnout potrebneho vysledku.
|
breburda71 |
|
(16.3.2024 21:08:36) Tak asi co clovek, to nazor...ale vsichni kolem me si remosku chvali, dala jsem ji tchanovcum a jsou hrozne spokojeni, i kdyz ji puvodne nechteli, ze stejne v tom nebudou varit..
|
Yuki 00,03,07 |
|
(16.3.2024 23:11:03) já jsem našim kupovala remosku, když přestala fungovat stará, a pak nějak zničili tu Dolní nádobu, snad to spadlo nebo co a zkřivila se, tak jsem kupovala pečenku a chválí si ji hodně, je to o zvyku
|
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(16.3.2024 18:05:24) ty starý remosky nemají tak dobrý výsledek jak ty nový, možná to tak netěsní, možná to tak nehřeje, nevím, ale z té nové u našich je to lepší než ze staré hliníkové na chatě,
každopádně výhodou je určitě menší spotřeba než u trouby, přenosnost, použitelnost kdekoliv, kde trouba není, a kde je potřeba vařit pro jednoho nebo dva a nechce se rozehřívat velkou troubu
|
neznámá |
|
(16.3.2024 19:12:02) V pečících skupinách naopak shání ty staré remosky, že pečou lépe. Dle mého je to jedno.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(16.3.2024 19:15:40) Moje mamka má obě, starou i novou a taky hlasuje pro starou.
|
|
Len |
|
(16.3.2024 19:54:32) Stare urcite pecou lepe ten chleba, spodek je vic rozpaleny, v teflonovych je proste ten spodek takovy nijaky.
Ja neporovnam, nemam obe. Ale vic mi chutna kure z remosky nez pecene v nadobe v troube. Totez klasicke buchty. Kazdy ma jine chute, nekomu to pripada stejne, jinemu chutna vic z trouby a dalsimu z remosky. Podobne treba nakrajeni peciva nebo zeleniny do ruznych tvaru.
|
|
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(16.3.2024 12:35:29) naši používají remosku hodně, pro kolik lidí se v ní upeče, záleží na velikosti,
doma mám malinkou tak na 1-2 porce po tchánech, naši mají větší a na chatě máme fakt velkou, ve které uvařím pro 6 lidí
doma ji nemám, protože ráda používám římský hrnec, chutná nám z něho víc,
ono hodně záleží na tom, pro kolik lidí a co v ní chceš dělat, mým rodičům vyhovuje, že pro dva nemusí používat velkou troubu, ohřívají v ní jídlo, pečou brambory, používají ji snad denně, my jsme ji tak kdysi používali na kolejích
já na chatě nemám troubu a vařič je malý a plynový, to já nerada, tak mi tam vyhovuje remoska hodně, navíc v ní peču i buchty, umí hrnkovou i kynuté
|
|
sovice |
|
(16.3.2024 12:43:41) Mám tu menší nerezovou. Peču v ní pro 2-3 lidi, nemusím kvůli tomu zapínat troubu, navíc maso je šťavnaté. Trvá mi to o něco déle než v troubě, ale spotřeba je i tak neporovnatelná. Nechtěla jsem teflon, mám obavy z poškrábání. Moc mi z ní chutnají taky různé zapékané brambory a tak.
|
|
Dana |
|
(16.3.2024 12:44:17) Měla jsem středně velkou remosku, teď mám velkou pečenku od Ety. Pořídila jsem si ji hlavně kvůli čtvercové nádobě. Je skladnější, než kulatá, jako má remoska, víc se do ní vejde. A potvrzuji, že chleba je nejlepší z trouby. Peču ho v plynové se záparem, a je výborný. Ani z přímo na chleba určené pekárny není tak dobrý.
|
|
Rodinová |
|
(16.3.2024 13:11:42) Ano, malou s okynkem pro 2 lidi. Puvodne jsem ji koupila na peceni, nez jsme dostaveli kuchyn.
Pouzivam na peceni masa, ruzne, samotneho, se zeleninou, bramborama… pokud je toho malo a jsem lina na to zapnout troubu
Jo a znacky Remoska, z ucty k Buranovu
|
|
holkamodroočka |
|
(16.3.2024 13:22:27) Mám velkou remosku, bez okýnka (schválně). Maso je v ní nedostižné, ale sladké peču raději v troubě (jsem konzerva). Mamka v ní peče i sladké. Používám někdy souběžně s troubou, když je hodně lidí. Ale hlavně ji využívám b létě, v tom horku nemusím rozpalovat troubu, a ještě jí mám na balkoně, tak se ty pachy z jídla nedrží v bytě ( zvlášť, když nefouká vítr). Za mě je velká lepší, vždycky můžeš udělat méně jídla. Do menší více jídla nenacpeš. A mám teda teflon, ale je i nerez. Jo, a stránka remoska.cz má paradoxně vyšší ceny než když to koupíš někde jinde na netu.
|
|
Gabi.Zlopocasna+3 |
|
(16.3.2024 15:30:35) Mám cca 18 let, používám, hlavně venku. Uvařím a upecu cokoliv. Je stále jako nová.
|
|
Bouřka |
|
(16.3.2024 15:38:23) Já mám staré remosky po pratchyni na půdě.Ale mám dojem, že jsou bez kabelu. Přemýšlím, jestli by se dal sehnat, netuším, co k nim bylo.
|
Dooly. |
|
(16.3.2024 15:54:32) Bouřko na tom byly takový kulatý divny kabely. Měla jsem ji půjčenou a nemohla v ni pect, vyhazovalo to pojistky v celém baráku , tak jsem radši koupila novou
|
|
|
Dooly. |
|
(16.3.2024 15:52:12) Mam uz asi 8 let tu velkou s okénkem
Chléb pecu jenom v ni, dneska po chlebu i makovec
Co mi v ni nejde, je maso Nevím proč
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(16.3.2024 16:28:38) A je lepší s okénkem, nebo bez? Logicky vnímám výhodu okénka (vidím, co se děje), ale údajně to prostě nepeče tak dobře a rovnoměrně, jako bez okénka (taktéž logicky...). Můžete někdo posoudit rozdíl, měli jste či postupně máte bez i s?
|
Okolík |
|
(16.3.2024 20:27:20) Máme s okénkem i bez, rozdíl nevidím, péče to stejně ale po těch xdesitkach let je to sklo skoro neprůhledné
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(16.3.2024 20:30:52) Já měla remosku vyřazenou z armádní výstroje dal mi ji táta, když jsem se odstěhovala na ubytovnu... Bohužel u armády ji používali jako sterilizátor a měla odstraněné okénko a tak jsem k ní nafasovala pokličku Ale pekla výborně, vystačila jsem si s ní a jednou plotýnkou Jenže teď je nás 5, obvykle vařím tak aby zbylo a 8-10 porcí už je lépe dělat v troubě... A nejlepší kuře je pro mne z trouby pečené na roštu, aby se peklo opravdu ze všech stran a "neplavalo"...
|
|
|