Lenka Pražanda |
|
(22.3.2024 10:32:19) Chápu tak, že večer zadělám těsto a ráno ho z lednice vyndám. Takže doba kynutí je přibližně 12 hod. Může to být dvakrát tak dlouho? Nebude těsto překynuté? Mám doma zimu a kynuté těsto je vždy akce na celý den. Zvlášť nějaké těžší s máslem. Takže to nestíhám ve všední den kdy jsem v práci, jenom o víkendu. Moje představa je, že zadělám těsto, dám ho do lednici a vyndám další den až přijdu z práce. Což je v reálu nějakých 24 hod. Není to moc dlouho?
|
neznámá |
|
(22.3.2024 12:16:22) Ubrala bych kvasnice. Já dělám často, že zadělám kynuté těsto z kila mouky, to mám pak v lednici a postupně ubírám jak potřebuji. Původní recept je od Maškrtnice na babku, ale dělám od oka a dělám třeba i vánočku nebo třeba rohlíky, rohlíky umotám během dne, strčím plech do lednice a ráno je upeču k snídani. Vánočku jak mám chuť, buď těsto v míse do lednice a pak umotám, ale počítej, že těsto se hodně zpevní jak ztuhne máslo nebo možná pro mě lepší je ji umotat a teprve pak ji nechat kynout v lednici.
|
neznámá |
|
(22.3.2024 12:17:51) A také záleží na teplotě v lednici, chce to zkoušet a vychytat.
|
Lenka Pražanda |
|
(22.3.2024 12:22:43) Asi mi nezbyde nic jiného než to vyzkoušet a zjistit sama. Měla jsem pocit, že to některé z vás běžně dělají.
|
neznámá |
|
(22.3.2024 12:30:38) Já to dělám běžně, je to pro mě časově jednodušší než než běžné kynutí, ale prostě to musíš zkusit a uvidíš, v ledničce mám 5 stupňů a vím, že těsto potřebuje více než 12 hodin nebo pak dokynout venku a vydrží i několik dní, ale myslím, že v reálnu je v naší lednici méně stupňů. Ve skupinách o pečení si občas stěžují, že těsto překynulo. Podívej na ten Recept o d MAškrtnice, má to dobře popsané a funguje.
|
|
Anadar |
|
(23.3.2024 18:38:19) Já to dělám běžně. Přes den(přes práci) nebo přes noc, když je druhý den volno. Většinou tak 10 hodin. Po vypracování dám těsto do lednice. Když jde o chleba,tak ho rovnou vyklopim do rozpáleného hrnce a upeču. Když jde o sladká těsta,třeba na vánočku tak to vyklopim na vál,prohnětu,tím se prohřeje, upletu vánočku,nechám dokynout na plechu a peču
|
|
|
|
Kaipa |
|
(23.3.2024 14:28:57) neznámá, takže zaděláš kynuté těsto, z nevykynutého uděláš rohlíky a ty potom kynou přes noc v lednici? Nebo těsto vykyne, uděláš rohlíky, strčíš do lednice a ráno pečeš?
|
neznámá |
|
(23.3.2024 14:34:34) Nechám nakynout v míse, umotám rohlíky, plech přetáhnu igelitem a dám kynout do lednice. Druhý den upeču, rovnou studený z lednice do vyhřátý trouby. Jde i těsto nechat kynout v lednici a pak umotat rohlíky, ale ty pak dlouho kynou na plechu.
|
Kaipa |
|
(23.3.2024 15:09:55) Děkuju, zkusím.
|
|
|
|
|
Len |
|
(22.3.2024 13:41:32) Ja kynu v lednici bezne, ale vetsinou jen slana testa na chleba, na pizzu a tak, sladke ne, to jen hotove tvary jako treba buchty nebo sneky, smotam vecer, upecu rano. Nicmene treba sladke na panettone kyne den az dva, akorat ho nedavam do lednice, proste delam bud z kvasku a nebo z minimalniho mnozstvi drozdi, treba 3g cerstveho. Jak je tam to maslo, tak v bezne pokojove teplote kyne fakt dlouho, casto urychluju v kynarne.
Kdyz delam chleba, tak ho zadelavam teplou vodou, v kynarne nastavim teplotu 26 stupnu a v tom ho necham 3 hodiny, pak prendam do lednice na 24 hodin, to nakyne (lednice 3-4 stupne), na dve hodiny vyndam na linku, smotam do osatky a zpet do lednice na 24-72 hodin vetsinou, podle toho, jak potrebujeme chleba. Zasadni je ta teplota pred kynutim v lednici, z 26 stupnu to trva zhruba 14 hodin, nez se dostane na nekynouci teplotu.
|
Lenka Pražanda |
|
(22.3.2024 14:31:35) Mazanec je bochánek, to je v podstatě už ten tvar na pečení Ale je fakt, že štola mi kyne přes noc při pokojové teplotě. Tak to asi půjde
|
Len |
|
(22.3.2024 14:44:12) Lenko, jj, ja to napsala blbe, myslela jsem druhe kynuti, o tvar ani tak nejde Hlavne kvuli nakysle chuti, kterou pecivo delsim kynutim chyta. Ale zase 24 hodin neni tak dlouho. Fakt je, ze original panettone je vzdy mirne navinula.
|
|
Len |
|
(24.3.2024 10:04:54) Tak jsem zkusila mazance, z polise z 2g drozdi, takze nejdriv polis z drozdi, 200g mleka a 200g mouky, po nakynuti (asi hodina a pul) zbytek surovin, zamichala pekarna na program testo, program zacal v pul desate. Rano v pul devate je to nakynute uplne dokonale. Dobry pokus, takhle to budu delat asi casto.
|
|
|
|
Termix |
|
(22.3.2024 17:50:48) Lenko, v lednici nechávám kynout těsto tak, že těsně před spaním udělám těsto a strčím do lednice a ráno peču. V zimě ho nechávám třeba na balkoně. Ale většinou okolo šesti až sedmi hodin kynutí. Déle ne.
|
|
magrata1 |
|
(22.3.2024 20:25:42) Ubírám kvasnice a nechám kynout i déle. Ještě mi nepřekynulo.
|
|
apo-lena |
|
(23.3.2024 10:03:02) Takhle dlouho nechávám jen těsto na pizzu a na langoše. Ty prostě postupně odebírám. 48 hodin vydrží určitě. To těsto na pizzu nechám normálně hodinu nakynout v kuchyni a pak ho vrazím do lednice na jindy.
|
|
|